Curg sancțiunile pe vreme de coronavirus. Poliția a aplicat amenzi de circa 800 de mii de lei
Full Article 5 minutes read

Curg sancțiunile pe vreme de coronavirus. Poliția a aplicat amenzi de circa 800 de mii de lei

Din momentul aprobării hotărârilor Comisiei pentru Situații de Urgență, Poliția Republicii Moldova a întocmit de 38 procese verbale. În 33 de cazuri este vorba despre agenți economici nu s-au conformat cerințelor și măsurilor impuse, iar în alte 5 procese verbale sunt vizate persoanele fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului. Amenzile aplicate ajung la suma de circa 800 mii lei. 

Într-un comunicat publicat miercuri, 18 martie, oamenii legii precizează că vor continua să asigure ordinea și siguranța publică, inclusiv siguranța în traficul rutier. Angajații polițiști și carabinieri vor patrula și monitoriza teritoriile administrative, spațiile publice și vor intensifica activitățile de monitorizare a persoanelor care se află în autoizolare și carantină.

Totodată, polițiștii și carabinierii vor informa cetățenii despre riscurile infecției cu Covid 19, despre măsurile recomandate de autorități și despre riscurile la care sunt supuși în momentul în care nu le respectă.

Poliția va supraveghea activitatea agenților economici, va verifica dacă aceștia respectă măsurile și va interveni cu aplicarea amenzilor în cazul în care acesta sunt încălcate. 

Nu ultimul rând, oamenii legii în colaborare cu administrația publică locală vor verifica agenții economici și se vor asigura dacă aceștia au sistat sau nu activitatea conform cerințelor autorităților, iar cei care nu se vor conforma se vor alege cu amenzi.

Poliția va activa la capacitate maximă, informând și sensibilizând societatea despre modul de protejare și comportament în spațiile publice, cu păstrarea distanței sociale de 1 m.

Angajații MAI vor continua să patruleze în adiacentul piețelor comerciale în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitând cetățenilor să respecte măsurile de protecție, șoferilor de transport public să limiteze numărul de persoane la 60 %, iar agenților economici și alte instituții să nu pună viața angajaților în pericol, ignorând cerințele legale impuse în perioada Situației de urgență.

Luni, 16 martie, polițiștii au anunțat despre amendarea unui agent economic cu 75 de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și combatere a bolilor epidemice, punând în pericol sănătatea publică.

De asemenea, doi bărbați de 27 și respectiv 43 de ani din Republica Moldova riscă amenzi sau muncă neremunerată în folosul comunității, după ce au sunat la serviciul 112 și au oferit informații false. Amenda pentru încălcarea respectivă constituie de la 1 500 la 3 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

Amintim că, duminică, 15 martie, președintele Igor Dodon a anunțat că de luni poliția va începe să sancționeze persoanele care încalcă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusului de tip nou.

Anterior, proiectul de lege privind înăsprirea sancțiunilor pentru cei care nu respectă măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice a fost votat în două lecturi de parlament.

Potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 30 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți, o femeie de 61 de ani, internată la Spitalul Republican a decedat în această noapte la 2.45, după 4 zile de lupte pentru viața ei. Pacienta mai suferea de diabet și hipertensiune. O altă pacientă s-a vindecat.

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou, iar pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național, pentru o perioadă de 60 de zile.

Toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: