CC: Parlamentul nu poate stabili un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de lege și a amendamentelor, fără modificarea regulamentului adoptat prin lege organică
Full Article 2 minutes read

CC: Parlamentul nu poate stabili un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de lege și a amendamentelor, fără modificarea regulamentului adoptat prin lege organică

Curtea Constituțională a pronunțat astăzi dispozitivul Hotărârii nr.28 pentru interpretarea unor articole din Constituția Republicii Moldova. Astfel, Parlamentului îi este interzis să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor, fără modificarea Regulamentului Legislativului, adoptat prin lege organic.

În același timp, interpretând sensul articolului 73 din Constituție, Curtea Constituțională a decis că deputații pot depune amendamente la proiecte de legi în baza dreptului lor la inițiativă legislativă. Constituția îi interzice Parlamentului să respingă, în baza prevederilor regulamentului temporar, amendamentele depuse de deputați. Nerespectarea acestei restricții constituie o încălcare a dreptului deputaților la inițiativă legislativă, garantat de Constituție, transmite Moldpres.

De asemenea, interpretând sensul articolului 131 alin. (4) din Constituție, Parlamentul este obligat să solicite avizul Guvernului privind amendamentele depuse în procedura prevăzută de articolul 131 alin. (4) din Constituție doar dacă amendamentele corespund condițiilor de admisibilitate stabilite de Regulamentul Parlamentului. Constituția obligă Guvernul să avizeze amendamentele trimise de Parlament în baza procedurii prevăzute de articolul 131 alin. (4) Constituție.

În sensul articolului 131 alin. (4) din Constituție, dacă amendamentele deputaților care vizează majorarea sau reducerea veniturilor sau a cheltuielilor bugetare nu corespund condițiilor de admisibilitate stabilite de Regulamentul Parlamentului, Constituția îi permite legislativului să le respingă, fără a solicita avizul Guvernului asupra acestora.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: