Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție vor putea solicita avizul consultativ al CEDO
Full Article 2 minutes read

Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție vor putea solicita avizul consultativ al CEDO

Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție vor putea să solicite Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) emiterea unui aviz consultativ în chestiunile de principiu privind interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților definite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 69 de deputați.

Potrivit documentului, acest lucru va fi posibil doar în cazul unor litigii care se află în curs de soluționare în fața organelor de jurisdicție, iar solicitarea va fi motivată prin prezentarea aspectelor relevante ale contextului juridic și de fapt ale cauzei respective.

De menționat că avizele consultative ale CEDO nu au caracter obligatoriu, însă vor avea importanță juridică. Totodată, sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului pentru emiterea unui aviz consultativ nu va împiedica formularea ulterioară a unei cereri individuale în fața CEDO în legătură cu aceeași cauză.

Potrivit autorilor proiectului de lege, solicitarea avizelor CEDO va oferi mai multe garanții întru aplicarea corectă în practică a prevederilor care se referă la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și va avea drept rezultat reducerea condamnărilor Republicii Moldova la CEDO.

Documentul va fi propus spre examinare în lectura a doua în plenul Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: