Curtea de Apel a dispus ca PG să examineze faptele din aprilie 2021, când Boris Lupașcu a fost numit judecător la CC
Full Article 2 minutes read

Curtea de Apel a dispus ca PG să examineze faptele din aprilie 2021, când Boris Lupașcu a fost numit judecător la CC

Curtea de Apel Chișinău a dispus ca Procuratura Generală să examineze faptele care au avut loc în aprilie 2021, atunci când 53 de deputați ai Partidului Socialiștilor și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC) și au aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

„Astăzi, 4 august, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca acuzațiile de uzurpare de către ex-procurorul Lupașcu Boris a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane, să fie reanalizate de către Procuratura Generală. Altfel spus, procurorii sunt obligați să investigheze faptele și nu să le arunce la coșul de gunoi așa cum au făcut-o anterior”, a scris deputatul Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.

Pe 28 aprilie, Procuratura Generală a refuzat să examineze sesizarea din motiv că nu corespunde cerințelor de formă și conținut.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: