Curtea de Apel Chișinău i-a dedicat lui Ilan Șor 228 de pagini. A motivat de ce l-a condamnat la 15 ani de închisoare
Full Article 3 minutes read

Curtea de Apel Chișinău i-a dedicat lui Ilan Șor 228 de pagini. A motivat de ce l-a condamnat la 15 ani de închisoare

Curtea de Apel Chișinău a publicat vineri, 9 iunie, decizia motivată în cazul fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. Hotărârea motivată, care se întinde pe 228 de pagini, a fost pronunțată pe 30 mai, scrie Ziarul de Gardă.

În decizia instanței, completul de judecători format din Ion Bulhac, Silvia Gârbu și Marcel Juganari subliniază, făcând referire la concluziile Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, că, în perioada 5 noiembrie 2014 – 24 noiembrie 2014, Banca de Economii S.A., BC BANCA SOCIALĂ S.A. şi BC UNIBANK S.A. au acordat credite neperformante în sumă totală de circa patru miliarde de lei către mai multe societăţi gestionate de către un grup de persoane.

Ulterior, societățile debitoare au transferat mijloacele creditare către diferite companii off-shore, cu conturile deschise la AS PRIVATBANK, Letonia, gestionate la fel de acelaşi grup de persoane, având ca destinație contracte fictive de vânzare-cumpărare a mărfurilor.

„De menţionat că în cadrul urmăririi penale, precum şi a cercetării judecătorești a fost dovedit faptul că companiile utilizate în tranzacțiile frauduloase erau gestionate de către Ilan Şor prin intermediul mai multor persoane care, de facto, nu erau beneficiari efectivi ai acestora, ci aveau doar rolul de a camufla beneficiarul real al acestora. Mai mult, după cum a fost demonstrat prin probe, aceste companii nu desfășurau activități de afaceri reale, ci erau utilizate doar în scopul sustragerii banilor (în special companiile rezidente, adică înregistrate în R. Moldova), precum şi în scopul ratificării banilor sustrași (în special companii nerezidente, în mare parte înregistrate în Marea Britanie, cu conturi bancare deschise în Letonia).

Astfel, pe 25 noiembrie 2014, societăţile care au beneficiat de credite: „CARITAS GROUP” SRL „DANMIRA” SRL, „VOXIMAR COM” SRL, „DAVEMA COM” SRL și „CONTRADE” SRL, au format datorii către Banca de Economii SA în sumă totală de 13 666 874 360 lei, ultima neavând practic careva lichidităţi. Prin urmare, pentru a se deghiza deficitul existent la Banca de Economii S.A., în perioada 25 – 26 noiembrie, Banca de Economii S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A. au efectuat un şir de operaţiuni bancare, care ulterior s-au identificat a fi fictive (…).

(…) Argumentele părţii apărării precum că companiile SRL „Voximar Corn”, SRL „Dracard”, SRL „Provolirom” şi SRL „Caritas Group”, care de facto erau gestionate de către Ilan Şor prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi restituit către Banca de Economii SA toate creditele contractate în perioada expusă supra nu şi-au găsit confirmare, fiind combătute prin mai multe probe legal administrate pe parcursul procesului penal (…)”, se arată în document.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: