„Dacă aș dori, mâine ar fi demis”. Igor Dodon, despre criticile ministrului Educației, demiterea guvrnului Chicu și alegătorii „fictivi”
Full Article 4 minutes read

„Dacă aș dori, mâine ar fi demis”. Igor Dodon, despre criticile ministrului Educației, demiterea guvrnului Chicu și alegătorii „fictivi”

Guvernul condus de Ion Chicu nu va fi demis cel puțin până la sfârșitul campaniei electorale. Declarația a fost făcută de către președintele Igor Dodon, în cadrul unei ediții speciale la postul de televiziune Prime. Șeful statului a declarat, însă, că are unele nemulțumiri față de activitatea executivului, fără însă să ofere detalii. Întrebat despre criticile pe care i le-a adus anterior ministrul Educației pentru că nu a purtat mască în timpul vizitei într-o școală, Igor Dodon i-a recomandat lui Igor Șarov „să se documenteze” și a declarat că dacă ar vrea, acesta ar fi demis.

Despre demiterea guvernului

Președintele Igor Dodon s-a arătat sigur că actualul guvern își va continua activitatea în următoarele luni: „Am discutat cu domnul Filip, domnul Diacov, cu colegii din PSRM, ca să știu – există sau nu majoritate parlamentară pentru a susține acest guvern. Și la noi sunt cei care spun că trebuie de revăzut lucrurile, dar eu am spus categoric nu, suntem responsabili să asigurăm stabilitatea actului de guvernare cel puțin până finalizăm alegerile”.

Șeful statului a sugerat, însă, că are anumite nedumeriri față de activitatea unor miniștri.

„Nimeni nu este perfect, toți fac greșeli și președintele țării face greșeli, inclusiv eu. Cred că pe unele segmente se poate merge mai eficient, dar nu le voi numi, se va interpreta că cer demisia cuiva, sunt discuțiile noastre interne. O oră și jumătate am discutat cu premierul, sunt domenii unde trebuie de impulsionat”, a precizat șeful statului.

Igor Dodon a mai spus că, după scrutinul prezidențial, dacă vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate, actualul cabinet de miniștri ar putea activa până în lunile aprilie-mai 2021.

Despre criticile din partea ministrului Educației

Președintele Igor Dodon susține că ministrul Educației nu s-a documentat suficient atunci când l-a criticat pentru faptul că nu a purtat mască de protecție în timpul unei vizite la o școală.

„O să discutăm cu domnul Șarov și o să-l rugăm să se documenteze. Dacă nu poate să se documenteze, o să luăm alte decizii politice, ca să se învețe să se documenteze. Președintele a intrat cu mască în școală, a scos masca, a spus vreo trei cuvinte și și-a pus masca. Am un respect față de cei care vorbesc, scot masca și vorbesc un minut, cât mă salut, și o pun la loc”, a declarat Igor Dodon.

Întrebat dacă „deciziile politice” înseamnă o eventuală demitere, președintele a spus: „Dacă aș dori, mâine ar fi demis. Suntem în coaliție, care trebuie menținută. Răbdăm puțin, totul vine la timpul său”.

Despre campania electorală și faptul că este „candidat independent”

Întrebat din ce motiv a ales să participe la scrutinul prezidențial în calitate de candidat independent și nu din partea Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a răspuns: „Legislația RM prevede foarte clar că președintele țării nu poate fi membru de partid. Președintele nu se poate implica în activitatea politică a unui partid. Pentru a exclude riscurile, inclusiv posibilele atacuri asupra rezultatelor alegerilor, am luat această decizie. Ceilalți președinți au avut aceste drepturi, doar în perioada mandatului lui Dodon s-a impus restricția. Niciun președinte de țară din 1991 încoace nu a avut restricția că nu poate fi membru de partid”.

Despre înregistarea prealabilă a alegătorilor „fictivi”

Igor Dodon a fost solicitat să comenteze investigația jurnaliștilor de la TV8, care arată că în listele care au fost depuse la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor stabiliți în străinătate, au fost introduse persoane care nu și-au pus semnătura pentru a vota în Rusia. În replică, șeful statului a declarat că a cerut investigarea acestor date și a sugerat că el pune la îndoială veridicitatea informațiilor privind alegătorii stabiliți în țările din UE.

„Și eu am cerut în calitate de președinte al Republicii Moldova… organelor să facă investigație și să spună foarte clar cum au fost depuse aceste cereri… M-am autosesizat și eu. Și mie mi-ar fi foarte interesant dacă se va depista că o bună parte din înregistrările online din țările UE au fost făcute prin IP-ul computerelor de la Chișinău. Și atunci tot o să apară o întrebare, ce se întâmplă”, a declarat Igor Dodon.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: