„Dacă practica este deficientă, ea trebuie schimbată, nu legea”. Vladislav Gribincea, despre suspendarea mecanismul de reducere a pedepselor condamnaților deținuți în condiții precare
Full Article 2 minutes read

„Dacă practica este deficientă, ea trebuie schimbată, nu legea”. Vladislav Gribincea, despre suspendarea mecanismul de reducere a pedepselor condamnaților deținuți în condiții precare

Fostul candidat la șefia Procuraturii Generale, Vladislav Gribincea este de părere că „dacă dorim să avem relații înțelegătoare cu Consiliul Europei și să evităm condamnările la CEDO”, atunci nu trebuie abrogat mecanismul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție. „Dacă practica este deficientă, ea trebuie schimbată, nu legea”, a scris Gribincea într-o postare pe Facebook, astăzi, 13 februarie. 

În legătură cu faptul că guvernul a instituit un moratoriu asupra instrumentul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție, Vladislav Gribincea a venit cu unele precizări.

Potrivit acestuia, recursul dat a fost introdus la îndemnul CEDO, care „a constatat că avem condiții de detenție proaste doar în 3 sau 4 penitenciare din cele 17 existente în țară. Cu alte cuvinte, deținuții din alte penitenciare cu greu ar fi îndreptățiți să beneficieze de acest mecanism”. Totodată, acesta a punctat faptul că „nu toți deținuții din Penitenciarul nr. 13 din Chișinău sunt deținuți în condiții inacceptabile. Fiecare caz trebuie examinat separat”.

De asemenea, Gribincea a menționat că „se impun totuși și anumite ajustări ale mecanismului. Dacă deținutul condamnat pentru acte violente sau crimă organizată nu s-a corectat, nu îl poți pune în libertate pentru simplul fapt că a fost deținut în condiții proaste. El prezintă pericol public și este îndreptățit să primească doar compensații”.

La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a scris un comentariu la această publicație. „Vlad, evaluăm, ne consultăm într-un format larg, inclusiv cu Consiliul Europei și decidem dacă îl păstrăm, îl ajustăm sau renunțăm. Chiar mâine avem primele discuții cu toate instituțiile de drept, inclusiv reprezentanți ai Comisiei securitate a parlamentului”, a scris Nagacevschi.

Menționăm că ieri, 12 februarie, guvernul Republicii Moldova a instituit până în luna septembrie, un moratoriu asupra instrumentul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: