Datoria Moldovei în dosarul „Gemenii”, mai mare cu 0,5 milioane de lei. De ce guvernul nu se grăbește să dea banii
Full Article 8 minutes read

Datoria Moldovei în dosarul „Gemenii”, mai mare cu 0,5 milioane de lei. De ce guvernul nu se grăbește să dea banii

Moldova a plătit în această primăvară, prin decizia CEDO, 1,5 milioane de euro foștilor acționari ai CC „Gemenii” pentru profitul ratat. Dar până acum, nu a plătit, conform aceleiași decizii, 2 milioane de euro pentru bunurile sechestrate. Din această cauză, suma penalităților a ajuns până la o jumătate de milion de lei (26 mii de euro) și crește în fiecare zi. NM a analizat, de ce guvernul nu se grăbește să plătească acești bani, de ce a încercat să conteste decizia CEDO și ce nu e în regulă în acest caz.

Ce a fost

În luna februarie 2020, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Moldova să plătească, până la 18 mai, 1,5 milioane de euro foștilor acționari ai CC „Gemenii” prejudicii pentru profitul ratat și să restituie o parte a clădirii centrului comercial (72%) și a terenului pe care acesta este situat. Curtea a declarat că acum 15 ani, această proprietate a fost preluată ilegal de la acționari. Dacă acționarilor nu le va fi întoarsă o parte a clădirii și terenului, trebuie să li se plătească prejudiciu de 2,1 milioane de euro.

Foștii acționari ai „Gemenii” – Ludmila Ojog, Valeria Roibu, Mihail Roibu, Dragoș Roibu și Igor Ojog – și-au pierdut proprietățile după ce în anul 2004 au inițiat procedura de insolvență și au dorit să le împartă între ei. Dar le-au pierdut după ce au intervenit persoane terțe și instanțele de judecată.

Guvernul a plătit acționarilor banii (1,5 milioane de euro), dar nu le-a returnat partea clădirii și terenul. La 18 martie, guvernul s-a adresat către Curtea Supremă de Justiție cu solicitarea de a revizui decizia CSJ din anul 2006 în dosarul „Gemenii”. Cabinetul de miniștri a cerut să fie întocmită procedura de insolvență și să fie împărțite proprietățile între foștii acționari.

Actualii acționari ai centrului comercial au fost împotrivă. Ei au amenințat guvernul că se vor adresa la CEDO cu o reclamație pentru 100 milioane de euro. „CEDO a stabilit că o parte a Centrului Comercial „Gemenii” trebuie întors grupului de acționari, dar cu condiția că această proprietate nu are datorii și că returnarea sa nu va încălca drepturile nimănui”, a anunțat compania „Rogob”, care deține pachetul majoritar al SA „Gemenii”, și a cerut guvernului să-și retragă cererea despre lichidarea „Gemenii” depusă la Curtea Supremă de Justiție.

Ce a urmat

În luna mai 2020, guvernul s-a adresat către CEDO cu rugămintea de a revizui decizia în dosarul acționarilor „Gemenii”. Agentul guvernamental Oleg Rotari, care se ocupă de chestiunea în cauză, a motivat această solicitare prin faptul că dauna provocată foștilor acționari a fost calculată greșit. Totodată, la 18 mai, el s-a adresat către CSJ, cerând instanței să stopeze reexaminarea diciziei în dosarul „Gemenii” în legătură cu adresarea către CEDO.

O sursă care cunoaște situația și care a insistat să-i fie păstrat anonimatul a comunicat pentru NM că doar cu câteva zile înainte de aceasta, agentul guvernamental a rescris declarația de revizuire depusă de guvern către CSJ în luna martie pentru a reexamina cazul „Gemenii”. „El a rescris-o în așa fel încât instanța ar trebui să respingă cu siguranță o astfel de cerere de revizuire. Când foștii acționari ai „Gemenii” au văzut aceasta, au depus propria declarație de revizuire și ulterior, agentul guvernamental a cerut CSJ să sisteze examinarea dosarului”, a menționat interlocutorul NM.

La 16 septembrie 2020, CEDO a respins cererea guvernului Moldovei de a revizui decizia în dosarul acționarilor „Gemenii” (NM are la dispoziție acest document). Iar CSJ nu se grăbește să reexamineze cazul „Gemenii”. Ședința instanței a fost stabilită pentru 28 octombrie.

Ce nu e în regulă în acest caz

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, a un comentariu pentru NM în care a menționat că dosarul acționarilor „Gemenii” este primul în care Moldova nu a executat decizia CEDO în termenul stabilit. „De la bun început era clar că CEDO nu-și va revizui decizia, dar CSJ oricum a amânat investigația în acest caz și acum, Moldova trebuie să plătească penalitatea. Eu nu am văzut toate materialele dosarului, dar din ceea ce am văzut, îmi este greu să explic comportamentul agentului guvernamental și al CSJ. Dacă luăm în calcul faptul că ei acționează în interesele Moldovei, este destul de dificil să fie explicat rațional comportamentul lor”, a spus Gribincea. Potrivit afirmațiilor sale, suma penalităților pentru neexecutarea deciziei CEDO a depășit deja 26 mii de euro și continuă să crească.

La rândul său, sursa NM, care a insistat asupra anonimatului, consideră că ceea ce se întâmplă cu dosarul „Gemenii” nu este întâmplător și că se mizează pe faptul că toate plățile „vor fi agățate” cabinetului de miniștri, acționarii noi vor rămâne cu clădirea centrului comercial, iar cei precedenți – cu banii. „Moldova trebuie să plătească penalități, iar cineva câștigă din aceasta. Un detaliu important: dacă prejudiciul a fost calculat greșit, în opinia agentului guvernamental, de ce atunci guvernul a plătit încă în această primăvară 1,5 milioane de euro foștilor acționari? Toate acțiunile ulterioare au avut menirea de a tărăgăna procesul și de a oferi proprietarului clădirii posibilitatea de a aduna bani și de a-i transmite guvernului, pentru ca guvernul să-i plătească foștilor acționari. Dar acest lucru este ilegal. Reiese că guvernul acționează în interesele unui agent economic și nu în interesele țării”, a precizat interlocutorul NM.

Ce (nu) a spus agentul guvernamental

Oleg Rotari a spus pentru NM că nu poate comenta cazul până acesta nu va fi examinat la CEDO. El a promis că va oferi un comentariu detaliat în acest sens după ce CEDO va lua o decizie.

Întrebat de NM, de ce a depus o declarație de revizuire la CEDO în privința prejudiciului deja după ce Moldova a plătit această sumă, Oleg Rotari a menționat că reporterul NM nu poate afirma acest lucru, pentru că nu a văzut textul declarației.

NM are la dispoziție o copie a declarației agentului guvernamental Rotari. El scrie în această declarație că profitul ratat al părții vătămate urmează să fie recalculat în legătură cu faptul că, calculele inițiale ar fi putut fi inexacte, deoarece autorii reclamației la CEDO (foștii acționari) au oferit date inexacte.

Oleg Rotari a indicat în declarația sa la CEDO date care, în opinia părții moldovenești, contravin datelor foștilor acționari, în baza cărora CEDO a emis decizia sa. „Guvernul roagă insistent instanța să corecteze și să revadă decizia în cazul indicat, dar și să reexamineze mărimea prejudiciului pentru încălcarea depistată în decizia principală a CEDO”, se spune în declarația lui Rotari.

Datoria Moldovei în dosarul „Gemenii”, mai mare cu 0,5 milioane de lei. De ce guvernul nu se grăbește să dea banii

Un fragment din declarația lui Oleg Rotari

***
SA „Centrul Comercial Gemenii” a fost fondat în anul 1992. Până în anul 2015, „Gemenii” era controlat de două companii: „OTIV Prime Real Estate B. V.”, înregistrată în Olanda și „Geomold” SRL, înregistrată în Cipru (fiecare deținea câte 47,87% din acțiuni). Prima companie făcea parte din holdingul olandez „ OTIV Prime Holding B. V.” controlat de liderul PDM Vladimir Plahotniuc. Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat a RM, proprietarul celei de-a doua – „ Geomold” SRL – era compania cipriotă „Tamarix Limited”. Potrivit informațiilor din presă, această companie era controlată de ex-președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

La începutul lunii ianuarie 2015, 47,87 la sută din acțiunile „Gemenii” au fost cumpărate de compania cipriotă „Kroniaco Management Limited”. Astfel, acționari ai SA „Gemenii” au devenit „Kroniaco Management Limited” și SRL „Geomold”, deținând cote egale a câte 47,87%. Dar în luna septembrie 2018, în afara pieței reglementate, s-a efectuat o tranzacție cu 47,87% din acțiunile „Gemenii”. Nu se știe cine a fost beneficiarul acestei tranzacții.

În anul 2019, acționarul majoritar al Centrului Comercial „Gemenii” a devenit „Rogob”, una dintre cele mai mari companii din Moldova, care se ocupă de producerea mezelurilor. Compania „Rogob” a plătit 130,3 milioane de lei pentru 95,7 la sută din acțiuni prin intermediul companiei-fiice „Twins Estate”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: