De astăzi, Moldova cumpără energie de pe bursa de energie din România. Constantin Borosan explică ce înseamnă acest lucru
Full Article 2 minutes read

De astăzi, Moldova cumpără energie de pe bursa de energie din România. Constantin Borosan explică ce înseamnă acest lucru

Pe 30 octombrie, începând cu ora 10:00 a început livrarea energie electrice achiziționate de către SA Energocom de pe bursa de energie din România – SA „OPCOM”. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, cantitățile de energie electrică variază de la oră la oră între 20 MW și 125 MW.

Potrivit acestuia, și prețul energiei electrice variază.

În orele de vârf prețul este cu circa 5,5 ori mai mare față de golul de sarcină. Iată de ce, este foarte important în continuare să ne străduim să reducem consumul în special în orele de vârf – dimineața între 07:00 – 11:00 și seara între 18:00 – 23:00”, susține oficialul

Energia electrică a fost achiziționată pe segmentul de piață – Piața Zilei Următoare (PZU). Achiziția de efectuează cu 1 zi înainte de livrarea fizică a energiei, mai precizează Borosan.

Secretarul de stat a explicat și care sunt sursele de energie de la care se achiziționează electricitatea.

„Actualmente pe piața PZU sunt înregistrați 340 participanți, vânzători și cumpărători, producători și furnizori, operatori de sistem etc., dintre care 104 sunt producători și agregatori de energie. Ceea ce înseamnă că fiecare din ei sunt potențiale surse de energie pentru Moldova pe parcursul zilei de astăzi”, explică Constantin Borosan.

El mai spune că piața PZU din România deține o cotă de circa 50% din volumul de energie electrică tranzacționat în România, fiind cea mai lichidă piață în acest sens. Energia electrică achiziționată de pe OPCOM este livrată suplimentar la contractele bilaterale încheiate de către Energocom cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica Oficial și OMV Petrom.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat pe 29 octombrie că Energocom a achiziționat pentru prima dată electricitate de la OPCOM, operatorul pieții de energie electrică din România. Este vorba de 875 MWh.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: