De astăzi, Republica Moldova devine stat producător de securitate pentru spațiul european
Full Article 2 minutes read

De astăzi, Republica Moldova devine stat producător de securitate pentru spațiul european

Acordul de înființare a Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, care va funcționa la Chișinău, a fost semnat, pe 11 iulie, în Cehia. Pe document și-a pus semnătura DG Home, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson și ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Potrivit unui comunicat al MAI, din acest moment, Republica Moldova fortifică centura de securitate a Europei și devine stat producător de securitate pentru spațiul european. În scurt timp, de la Chișinău vor lucra reprezentanți din structurile de securitate a tuturor statelor UE și ai agențiilor europene din domeniul afacerilor interne.

Un pas mare pentru liniștea și pacea cetățenilor întregii Europe, printre care se numără și cetățenii Republicii Moldova. Practic, împreună fortificăm centura de securitate a Europei la graniță cu războiul”, a declarat ministrul Revenco la ceremonia de semnarea acordului, la Praga.

De la invazia ilegală a Ucrainei de către forțele lui Putin din 24 februarie, am lucrat intens pentru a sprijini Ucraina. De asemenea, am lucrat pentru a ne proteja securitatea comună. Moldova este un partener de neprețuit în acest sens. HUB-ul de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova este un pas mare pentru securitatea noastră comună”, a declarat comisarul Johansson.

Domeniile prioritare de activitate ale Hub-ului vor fi îndreptate spre diminuarea riscurilor și amenințărilor, care au fost identificate în comun de UE și Moldova, printre care traficul de droguri, arme și ființe umane, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive, precum și crimele cibernetice.

Obiectivele pricipale ale Hub-ului de la Chișinău sunt consolidarea capacităților în aplicarea legii și gestionarea frontierelor, în special prin eficientizarea schimbului de informații, analize și cooperare operațională internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: