De astăzi, toate pensiile vor fi indexate cu 4,83%. Au fost recalculate şi alocaţiile sociale de stat
Full Article 2 minutes read

De astăzi, toate pensiile vor fi indexate cu 4,83%. Au fost recalculate şi alocaţiile sociale de stat

Începând de astăzi, 1 aprilie, toate pensiile vor fi indexate cu  4,83%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani. Un comunicat în acest sens a fost publicat de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

În total, la 1 aprilie vor fi indexate pensiile pentru 682 194 de beneficiari.

Mecanismul de indexare a fost aplicat și pentru plăţile capitalizate, îndemnizaţiile de dizabilitate survenite ca urmare a unui accident de muncă și boli profesionale şi compensaţiile băneşti lunare stabilite participanţilor la lichidarea consecințelor catastrofei  de la Cernobâl.

Din 1 aprilie, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1131,46 de lei, în urma aplicării coeficientului de indexare de 4,83% asupra cuantumului pensiei minime în vigoare până la această dată – de 1079,33 lei.

Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi: în cazul unei dizabilităţi severe  – 848,60 lei; în cazul unei dizabilităţi accentuate – 792,02 lei; în cazul unei dizabilităţi medii – 565,73 lei.

De menţionat că, începând cu 1 aprilie, curent, au fost recalculate şi alocaţiile sociale de stat pentru 63 581 beneficiari şi alocaţiile pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere pentru 14 146 beneficiari, stabilite în temeiul Legii nr. 499 din 14.07.1999 privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni, reieşind din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, pensiei de dizabilitate severă, accentuată şi medie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: