De azi, pensiile și unele prestații sociale se indexează cu aproape 14%
Full Article 2 minutes read

De azi, pensiile și unele prestații sociale se indexează cu aproape 14%

Din 1 aprilie, pensiile și unele prestații sociale se indexează cu coeficientul 13,94%. Indexarea se efectuează pentru partea pensiei care nu depășește 9 900 de lei. După indexare, pensia minimă pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare  constituie  2278,80 lei, transmite IPN.

Cuantumul pensiei minime de dizabilitate severă constituie după indexare 1709,10 lei. Pensia de dizabilitate accentuată va fi minimum de 1595,16 lei, iar cea de dizabilitate medie  – 1139,40 lei.

Suplimentar, cuantumul pensiilor calculat în conformitate cu Legea privind sistemul public de pensii a fost majorat  cu 171,71 lei.

Procesul de indexare și majorare a pensiilor este efectuat de către Casa Națională de Asigurări Sociale din oficiu, fără depunerea cererilor de către cetățeni. În contextul majorării pensiei minime de la 1 aprilie sunt recalculate și alocațiile sociale de stat de care beneficiază unele categorii de persoane.

Indexarea este prevăzută pentru pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș, pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcționarilor publici, colaboratorilor vamali, judecătorilor; dar și pentru plățile periodice/lunare capitalizate și indemnizațiile de dizabilitate.

De asemenea, este vorba despre pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri și indemnizațiile urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: