De azi, tinerii din Moldova pot beneficia de „vouchere culturale” în mărime de 1000 de lei
Full Article 3 minutes read

De azi, tinerii din Moldova pot beneficia de „vouchere culturale” în mărime de 1000 de lei

Programul național „Voucher Cultural” a fost lansat pe 17 noiembrie, chiar de Ziua Internațională a Studenților. Potrivit inițiativei, beneficiarii  pot folosi voucherul, în sumă de 1000 de lei, până la atingerea vârstei de 19 ani, pentru orice produs cultural autohton: începând de la bilete de teatru și concerte, până la cărți sau cursuri de instruire. La evenimentul de lansare a participat ministrul Culturii Sergiu Prodan. 

Inițiativa, lansată de un grup de tineri deputați, se pune în aplicare începând de  astăzi. Programul național „Voucher Cultural” urmărește să-i încurajeze pe tineri să participle la activitățile culturale, dar și să revitalizeze financiar scena culturală, după pandemie, și stresul provocat de războiul din vecinătate.

Voucherul cultural va fi disponibil  în contul tânărului/tenerei care a împlinit 18 ani, pe platforma www.mpay.gov.md.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a subliniat faptul că voucherul cultural este un instrument al Guvernului pentru a încuraja consumul cultural printre tineri și a cultiva interesul față de artele frumoase și lectură. Totodată, Programul stimulează competiția sănătoasă între prestatorii de produs cultural, în realizarea activităților artistice atractive publicului din această categorie de vârstă.

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat: „Programul care se lansează astăzi, „Voucher cultural”, este o inovație care facilitează accesul la produsul cultural prin tehnologie.  Prin acest proiect, oferim acces rapid, sigur și comod pentru fiecare beneficiar să utilizeze banii alocați în scop de culturalizare și în același timp să ne asigurăm că acest suport din partea statului să ajungă exact la destinatar în mod transparent și operativ prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

De asemenea, Iurie Țurcanu a precizat că semnătura electronică este instrumentul cel mai sigur și mai securizat de autentificare în mediul digital, îndemnând tinerii să obțină semnătura electronică pentru a beneficia de Voucher, dar și de toată gama de servicii electronice guvernamentale.

Beneficiarii  pot folosi voucherul, până la atingerea vârstei de 19 ani, pentru orice produs cultural autohton: începând de la bilete de teatru și concerte, până la cărți sau cursuri de instruire.

Programul național „Voucher Cultural” este implementat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică și beneficiază de asistența tehnică a USAID și Guvernului Suediei prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Pentru a putea utiliza voucherul, tânărul urmează să își obțină semnătura digitală la unul dintre operatorii de telefonie mobilă (Moldcell sau Orange), iar apoi, accesând site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit. Detalii pe www.vouchercultural.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: