De azi, volumul rezervelor de gaz stocat de Moldova devine secret. Spînu: Motive de securitate
Full Article 2 minutes read

De azi, volumul rezervelor de gaz stocat de Moldova devine secret. Spînu: Motive de securitate

Din 5 decembrie, Guvernul nu va mai face public volumul rezervelor de gaz de care dispune Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, care a precizat că decizia a fost luată „din motive de securitate”.

Începând de astăzi, nu vom anunța volumul exact pe care îl avem achiziționat în stocuri, din motive de securitate. În același timp, vreau să asigur cetățenii că, cel puțin pentru două luni, Moldova este asigurată. Și continuăm să achiziționăm volume și pentru lunile următoare”, a declarat Spînu în cadrul unei conferințe de presă.

Vicepremierul țării a precizat că este conștient că ar putea fi criticat pentru această decizie și acuzat de lipsă de transparență.

Tocmai de asta, ținând cont (de faptul) că nu mai primim gaz de la Gazprom pentru prima dată în istorie, malul drept va fi asigurat cu gaz de pe piețele internaționale. În același timp, știm că sunt tot felul de încercări de a submina acest proces de achiziționare a gazului și a asigura malul drept, am luat această decizie pentru a nu comunica volumul exact. Cel puțin pentru două luni, acest volum este suficient. În fiecare zi se achiziționează suplimentar volume de gaz pentru a asigura toată țara, până la ieșirea din iarnă”, a declarat Spînu.

Amintim că, săptămâna trecută, Andrei Spînu a anunțat că SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrală de la Cuciurgan) pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES (Centrală de la Cuciurgan). Cât despre cantitatea de energie electrică procurată de la MGRES, pentru decembrie, aceasta va constitui aproximativ 204 mii MW, la un preț de 73 de dolari.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: