De ce Kaliningrad se află în centrul unei dispute între Rusia și Lituania? Argumentele celor două state
Full Article 5 minutes read

De ce Kaliningrad se află în centrul unei dispute între Rusia și Lituania? Argumentele celor două state

Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, a intrat în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE. Moscova a reacţionat afirmând că „blocada” încalcă dreptul internaţional.

Unde se află Kaliningrad?

Regiunea rusă, care se întinde pe o suprafață de 8.000 de kilometri pătrați, este situată la Marea Baltică, între Lituania la nord și est și Polonia la sud. Se află la aproximativ 1.300 km de Moscova, scrie The Guardian, citat de Hotnews.

Kaliningrad este mai aproape de Berlin și de Praga decât de Moscova sau St. Petersburg

Înainte de cel de-al doilea război mondial, era cel mai estic oraș mare din Germania, cunoscut sub numele de Königsberg, reflectând istoria sa ca oraș de încoronare a monarhiei prusace.

La sfârșitul lunii iulie și la începutul lunii august 1945, liderul sovietic Iosif Stalin, premierul britanic Winston Churchill (înlocuit la 26 iulie de Clement Attlee după alegerile generale din vară) și președintele american Harry Truman au stabilit noile granițe ale Europei la un summit al aliaților de război în orașul german Potsdam.

Königsberg a fost cedat Uniunii Sovietice și redenumit ulterior în onoarea lui Mihail Kalinin, un revoluționar bolșevic. Populația germană a fost expulzată, iar cetățenii sovietici l-au repopulat. Liudmila Putina, fosta soție a lui Vladimir Putin, s-a născut în Kaliningrad în 1958.

În timpul Razboiului Rece, Kaliningrad a fost folosit ca un pumnal infipt în spatele Scandinaviei si Europei Centrale. Kaliningrad era puternic militarizat cu echipament de luptă si trupe URSS, potrivit europolitics.ro.

Kaliningrad își procură o mare parte din alimente de la vecinii săi din UE, dar regiunea rămâne puternic dependentă de Rusia continentală pentru alte bunuri. În fiecare an, milioane de tone de petrol, cocs și cărbune sunt transportate – în principal pe calea ferată – prin Lituania. Aproximativ 100 de trenuri rusești de tranzit trec lunar prin Lituania.

După invazia lui Putin în Ucraina, UE a impus sancțiuni grele asupra economiei rusești

Aproape jumătate din toate bunurile care tranzitează de obicei Lituania, inclusiv cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată, fac obiectul unei interdicții privind exporturile rusești care intră pe teritoriul UE.

Există o dată de aplicare diferită pentru multe dintre bunuri. La 17 iunie a intrat în vigoare interdicția privind oțelul și minereul de fier rusesc. Căile ferate lituaniene de stat au declarat că nu vor mai permite transportul acestor mărfuri pe liniile lor.

În replică, guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a declarat că serviciile de feribot de la Sankt Petersburg vor suporta presiunea și că nu este nevoie de panică. Acest lucru a dus la panică și au apărut imagini video cu cumpărători care umpleau frenetic cărucioarele de cumpărături în magazinele de bricolaj.

Rusia: „Se încalcă o serie întreagă de acte juridice internaţionale”

Ministerul rus de Externe a acuzat Lituania că a încălcat dreptul internațional și o serie de acorduri privind facilitarea tranzitului dinspre Rusia continentală, convenite în 2004.

„În calitate de stat membru al UE, Lituania încalcă o serie întreagă de acte juridice internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic”, a scris pe Telegram Konstantin Kosacev, personalitate marcantă în domeniul politicii externe şi vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Rusiei.

De exemplu, a spus el, acordul de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Rusia stipulează că niciuna dintre părţi nu va interveni în reţelele de transport ale celeilalte.

Kremlinul a amenințat că va lua măsuri de retorsiune. Toate acestea au loc după decizia Lituaniei de a-și spori securitatea în jurul trenurilor. Este planificată o prezență permanentă a elicopterelor deasupra șinelor. Kremlinul a acuzat Lituania că își blochează cetățenii.

Care a fost răspunsul Lituaniei?

Guvernul afirmă că a acționat doar în conformitate cu orientările Comisiei Europene. Luni, ministrul de externe al țării a acuzat Kremlinul de denaturarea situației.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles că Lituania este „nevinovată”, dar a adăugat că oficialii vor „verifica de două ori” toate acordurile relevante.

Ambasadorul UE în Rusia a fost chemat marți pentru o mustrare. Limbajul belicos de represalii din partea Kremlinului a crescut în viteză. Acest lucru se poate datora faptului că este o poveste mai bună pentru Kremlin decât cea în care Moscova blochează porturile ucrainene și creează o criză alimentară globală care ar putea ucide milioane de oameni.

Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat marți că vor exista „consecințe grave” pentru lituanieni „în viitorul apropiat”. UE a făcut apel la calm și la o soluție diplomatică.

Este UE îngrijorată?

Foarte. Totuși, nu există prea multe lucruri pe care Putin le face în aceste zile.

Una dintre marile temeri a fost un atac rusesc peste ceea ce este cunoscut sub numele de Gura Suwalki, o fâșie de 80 de kilometri de frontieră între Polonia și Lituania, situată între Kaliningrad, la vest, și Belarus, prietena Kremlinului, la est. Acest lucru ar putea izola Lituania și Letonia.

Kaliningrad este cartierul general al flotei rusești din Marea Baltică și găzduiește unele dintre cele mai puternice armamente ale sale, inclusiv rachete hipersonice.

Dincolo de amenințările nucleare, opțiunile rusești nu sunt însă puternice. Lituania a renunțat deja la importurile de energie rusească, inclusiv petrol, gaze naturale și electricitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: