De ce Plahotniuc nu a fost sancționat când se afla în SUA? Precizările Ambasadorului Logsdon
Full Article 3 minutes read

De ce Plahotniuc nu a fost sancționat când se afla în SUA? Precizările Ambasadorului Logsdon

Ambasadorul SUA la Chișinău Kent Logsdon a fost întrebat de ce Trezoreria americană nu a impus sancțiuni asupra lui Vladimir Plahotniuc atunci când acesta se afla în Statele Unite ale Americii. Diplomatul a menționat că sancțiunile „sunt foarte serioase” și că „durează foarte mult timp pentru a fi colectate probele necesare” până a fi anunțate. 

„Aceste sancțiuni sunt foarte serioase pentru noi, deci durează mult timp pentru a colecta probele și când suntem încrezători în aceste probe, când avem toată informația pusă împreună, noi suntem gata să anunțăm aceste sancțiuni sau desemnări, cum am făcut-o”, a precizat ambasadorul, în cadrul emisiunii În PROfunzime de la Pro TV.

Totodată, ambasadorul SUA la Chișinău a menționat că sancțiunile puse asupra lui Plahotniuc și nu doar, înseamnă că orice companie implicată în businessul acestuia va trebui raportată în departamentul Trezoreriei SUA.

„Acolo această informație va fi colectată. Pentru că activele acestea sunt închegate, nu poți face nimic cu aceste active, aceste mijloace”, a conchis diplomatul.

***

În data de 26 octombrie 2022, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Pe 28 octombrie, fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc a venit cu o reacție în urma sancțiunilor impuse de SUA împotriva sa. Într-un interviu oferit portalului Tribuna, el a declarat că va analiza împreună cu avocații săi contestarea acestor sancțiuni, însă a acuzat-o pe șefa statului Maia Sandu că a operat cu „falsuri și minciuni”.

„Acesta era un efect de așteptat după bocetele, isteriile și insistențele Maiei Sandu pe lângă cancelariile străine și, probabil pentru a o potoli de la bocete și văicăreli i s-a oferit aceasta alifie (…) Prin avocații mei voi analiza contestarea acestor sancțiuni pentru a demonstra că Maia Sandu a operat cu falsuri și minciuni pentru a denigra un oponent politic de care ea se teme până azi, chiar dacă eu am stat la distanță de procesele politice din țară”, a declarat Plahotniuc.

Ulterior, premierul Natalia Gavrilița a venit cu o reacție în urma interviului acordat de fostul lider al democraților. „Înțeleg că pe unii i-a prins a ustura. Justiția începe să funcționeze. Iar minciunile, victimizarea și invocarea de persecuție politică nu îi va ajuta să se eschiveze de la ispășirea pedepselor”, a spus Gavrilița.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: