(VIDEO) De la București la Strasbourg. Jurnaliștii celor 6 posturi TV cu licența suspendată vor să discute cu oficialii europeni
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) De la București la Strasbourg. Jurnaliștii celor 6 posturi TV cu licența suspendată vor să discute cu oficialii europeni

Un grup de reprezentanți ai celor 6 posturi TV care au rămas temporar fără licență de emisie se află, pe 26 ianuarie, la Strasbourg. Aceștia intenționează să vorbească cu oficialii europeni, care în aceste zile participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Precizăm că și o delegație a Republicii Moldova participă la sesiunea APCE.

Grupul nostru de jurnaliști a posturilor TV care au rămas abuziv fără licențele de emisie este la Consiliul Europei, acolo unde ne-am propus să aducem în opinia publica problema cu care ne confruntăm. Suntem la sesiunea iarnă. Vrem să vorbim cu cât mai multă lume ca să le arătăm ce se întâmplă la Chișinău și cât de argumentate sunt deciziile actualei guvernări, mai ales după ce Comisia pentru Situații Excepționale a decis, la sfârșitul anului trecut, dintr-o lovitură să închidă 6 posturi TV de opoziție. Vă spuneam și anterior, argumente juridice nu sunt. Argumente chiar și din punct de vedere al Consiliului Audiovizualului nu sunt”, a spus jurnalistul TV6, Alexei Lungu.

Jurnalistul a declarat că grupul a încercat să discute cu ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei Daniela Cujbă, însă aceasta i-a evitat.

Există și o delegație a Republicii Moldova. Am încercat să schimbăm câteva cuvinte cu doamna ambasador Daniela Cujbă. Dânsa ne-a evitat, a refuzat să discute cu noi și a mers mai departe”, a adăugat acesta.

 

Același grup de jurnaliști din Republica Moldova a organizat un protest, pe 25 ianuarie, în Piața Presei Libere din București. Aceștia au declarat că decizia CSE este „abuzivă” și „ilegală”.

Pe 16 decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței  de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

Amintim că Republica Moldova va prezenta raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor în calitate de țară membră a Consiliului Europei. Se va întâmpla în cadrul sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea se va desfășura la Strasbourg, în perioada 23-27 ianuarie.

 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: