„De zeci de ori mai mulți oameni au decedat din cauza altor boli”. Chicu explică de ce toate activitățile economice vor fi reluate
Full Article 3 minutes read

„De zeci de ori mai mulți oameni au decedat din cauza altor boli”. Chicu explică de ce toate activitățile economice vor fi reluate

Premierul Ion Chicu susține că dacă nu ar fi fost blocat creditul din Rusia, ar fi fost posibil ca guvernul să găsească resurse pentru a prelungi „carantina încă pe o perioadă”, însă în situația de față, toate activitățile economice vor fi reluate până pe 30 iunie. Într-o postare publicată în dimineața de 11 iunie pe pagina sa de Facebook, premierul a menționat că de la izbucnirea focarului de COVID-19, în Republica Moldova „de zeci de ori mai mulți oameni” au decedat din cauza altor boli și nu urmare a noului coronavirus.

Prim-ministrul Republicii Moldova a menționat că țara noastră ar avea una dintre cele mai mici rate de decese cauzate de noul coronavirus în Europa. Acesta a mai scris că regretă moartea celor circa 370 de moldoveni care au contractat virusul, însă a menționat că „focusarea exclusivă pe măsurile de combatere a virusului” ar putea afecta mai grav alți oameni.

„Din data apariției primului caz de COVID19 în țară, de această maladie au decedat zilnic în mediu 4 persoane. Mai mult de 90% din ei au avut și alte boli grave. Raportat la numărul total de decese zilnice, această cifră consituie circa 3%. În această perioadă, de zeci de ori mai mulți oameni au decedat de boli cardio-vasculare sau alte maladii grele (în mediu avem circa 110 decese zilnic). Ocuparea locurilor din spitale aproape exclusiv cu bolnavi de acest virus, limitează posibilitățile de tratament de alte maladii, care răpun cu mult mai multe vieți”, a remarcat Chicu.

Premierul Ion Chicu a mai scris că autoritățile „au fost nevoite” să relaxeze anumite activități economice și i-a numit „iresponsabili” pe politicienii care au blocat acordul de finanțare din Federația Rusă.

„Poate, dacă niște iresponsabili politici nu blocau fără nici un temei plauzibil, din motive exclusiv geopolitice, circa 4,2 miliarde de lei din creditul rusesc, identificam posibilități de a menține carantina încă pe o perioadă (acei bani ne permiteau să mai finanțăm unele măsuri suplimentare de suport pentru populație și business). Fără reluarea treptată a activităților economice, țara intra în colaps financiar și bugetar. Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave”, a argumentat prim-ministrul.

Ion Chicu a mai scris că pănă la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice, însă a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să respecte regulile sanitar-epidimiologice.

„Aveți Vă rog grijă de sănătate. Statul Dumneavoastră face tot ce e posibil cu resursele limitate pe care le deține, dar fără contribuția și conștiința fiecăruia dintre noi – e dificil de depășit situația. Să ne închinăm încă o dată medicilor noștri! Lupta lor pentru viața noastră continuă”, a mai scris Chicu.

Amintim că, potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost înregistrate 10 321 cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus. 371 de persoane au decedat, iar circa 6 mii s-au însănătoșit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: