„Deceniul care vine va fi unul al pericolelor”. Viktor Orban, reales în funcția de premier al Ungariei
Full Article 3 minutes read

„Deceniul care vine va fi unul al pericolelor”. Viktor Orban, reales în funcția de premier al Ungariei

Viktor Orban a fost reales în funcția de premier al Ungariei, pentru a cincea oară, în favoarea sa votând 133 de deputaţi şi 27 împotrivă. Într-un discurs rostit în parlament pe 16 mai după realegerea sa în funcţie şi depunerea jurământului pentru un nou mandat, Orban a declarat că deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurităţii şi războiului.

Viktor Orban a explicat că războiul din Ucraina şi politica de sancţiuni a Europei au dus la o criză energetică, în timp ce creşterea preţurilor la energie, combinată cu creşterea ratelor dobânzii în SUA pentru combaterea inflaţiei vor duce la o perioadă de recesiune şi stagnare în Europa, transmite Agerpres.

Potrivit liderului ungar, este probabil să apară din nou epidemii, precipitând adâncirea crizei economice şi intensificând valurile de migraţie către ţări bogate.

Mai mult, a adăugat el, războiul din Ucraina va fi probabil unul prelungit şi global.

Viktor Orban a subliniat din nou în discursul de luni importanţa de a menţine Ungaria în afara acestui război şi de a asigura pacea şi securitatea Ungariei, care „vor reprezenta principala misiune pentru următorul deceniu”.

Războiul care are loc în vecinătatea Ungariei implică o cantitate „greu de imaginat” de armament, ceea ce creează o ameninţare constantă pentru Ungaria, a atenţionat Orban, adăugând că cei care transportă arme (în zona de război) „sunt deja cu un picior în război”.

„Noi suntem pentru pace” şi „dorim un armistiţiu imediat şi convorbiri de pace”, a conchis premierul ungar.

El a amintit şi de disputele Budapestei cu UE, afirmând că „Bruxellesul abuzează de puterile sale în fiecare zi şi încearcă să ne impună cu forţa lucruri rele şi străine”, iar gesturile conciliante ale Ungariei în privinţa migraţiei, a chestiunilor legate de gen şi mai nou a embargoului privind petrolul rusesc au fost respinse.

„Dar nu vom renunţa la apărarea frontierelor noastre. Nu vom permite intrarea migranţilor, ne vom proteja familiile şi nu-i vom lăsa pe militanţii de gen în şcoli”, a declarat Orban, asigurând, pe de altă parte, că este totuşi în interesul Ungariei să rămână membră a UE „în următorul deceniu”.

După ce partidul său Fidesz a câştigat detaşat alegerile legislative de la începutul lui aprilie, în pofida prezentării, în premieră, a unui front comun de către opoziţie, Viktor Orban a devenit, pentru a cincea oară, şef al guvernului, în favoarea sa votând 133 de deputaţi şi 27 împotrivă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: