Decizia CEC privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, examinată concomitent și la Bălți și la Chișinău. Explicăm de ce
Full Article 2 minutes read

Decizia CEC privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, examinată concomitent și la Bălți și la Chișinău. Explicăm de ce

Procesul aflat pe rolul Judecătoriei Bălți ar putea fi suspendat până când Curtea de Apel Chișinău (CA) va examina contestația înaintată de Marina Tauber. De această părere este avocatul și expertul în drept constituțional Ion Cobîșenco. Contactat de NM, avocatul a mai explicat că magistrații CA se pot expune asupra hotărârilor Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Totodată, apărătorul a menționat că în cazul alegerilor locale noi, pot aplica sancțiuni concurenților electorali Consiliile electorale de circumscripţie. Iar, cea mai gravă sancțiune care poate fi aplicată este solicitarea anulării înregistrării concurentului electoral.

„Cu toate acestea, în cazurile care se referă la finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale, anularea înregistrării poate fi solicitată instanței de judecată și de către Comisia Electorală Centrală. Comisia Electorală Centrală, în calitatea sa de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, colectează și sistematizează rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali. În acest sens, CEC, prin Hotărârea nr. 188 din 01.12.2021, a constatat că concurentul electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic „Șor”, a folosit fonduri financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală  Bălți nr. 2 de cel puțin 34260,00 lei, iar în consecință a depășit plafonul maxim stabilit cu cel puțin 9514, 80 lei. În acest sens, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral”, a precizat Ion Cobîșenco.

Amintim că în seara de 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Solicitarea CEC va fi examinată de Judecătoria Bălți vineri, 3 decembrie. Între timp, candidata Partidului „ȘOR” la alegerile din Bălți, Marina Tauber, a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC, prin care s-a cerut excluderea din cursa electorală. Tauber califică hotărârea ca fiind nefondată și cere instanței anularea acesteia. Demersul a fost depus în după-amiaza, de 2 decembrie.

Turul doi al alegerilor locale noi se va desfășura pe 5 decembrie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: