Decizia CEDO privind legalitatea închiderii postului de televiziune NIT în 2012
Full Article 3 minutes read

Decizia CEDO privind legalitatea închiderii postului de televiziune NIT în 2012

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) și-a pronunțat decizia cu privire la canalul de televiziune privat NIT, care în 2012 a rămas fără licență. Potrivit deciziei, nu a existat o violare a libertății de exprimare. Astfel, retragerea licenței postului a fost legală. 

În perioada 2009 – 2011, televiziunea a fost sancționată de multiple ori pentru încălcarea legislației privind protecția pluralismului, în particular obligațiilor de neutralitate și imparțialitate, în buletinele sale de știri.

În particular, autoritatea națională a audiovizualului a acuzat canalul de televiziune de lipsa pluralismului, buletine de știri părtinitoare din punct de vedere politic, favorizând partidul politic de opoziție și difuzând chestiuni distorsionate.

În 2012, după ce canalul de televiziune a eșuat să se conformeze i-a a fost retrasă licența companiei.

Compania Noile Idei Televizate (NIT) S.R.L. a contestat decizia respectivă în fața instanțelor naționale, însă acțiunea a fost respinsă ca nefondată.

Invocând Articolul 10 din Convenție și Articolul 1 Protocolul nr. 1, compania s-a plâns că revocarea licenței a constituit o încălcare a libertății de exprimare și a dreptului la respectul proprietății.

De asemenea, ea s-a plâns, în temeiul Articolului 6, dreptul la un proces echitabil, că procedurile privind revocarea licenței nu au fost echitabile. Ea a cerut Curții să examineze, în particular, dacă legislația națională putea impune o obligație de neutralitate și imparțialitate în buletinele de știri a unei televiziuni private ce difuzează pe frecvențe naționale.

În acest fel, după 10 ani, CEDO declară că „nu a existat o violare a Articolului 10 din Convenție, libertatea de exprimare și că nu a existat o violare a Articolul 1 Protocolul nr. 1, respectul proprietății”.

„Curtea a fost convinsă că motivele care au stat în spatele deciziei de a restricționa libertatea de exprimare a companiei reclamante au fost suficiente și relevante și că autoritățile naționale au balansat necesitatea de a proteja plularismul și drepturile altora, pe de o parte, și necesitatea de a proteja dreptul la libertatea de exprimare pe de altă pare”, relatează Asociația obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului cu privire la decizia Curții.

Compania reclamantă, Noile Idei Televizate (NIT) S.R.L., a deținut un canal de televiziune privat, NIT, în Moldova. Ea și-a început activitatea în 1997 și în 2004 a primit licență pentru frecvență națională. Începând cu 2009, ea a fost vocea principală a singurului partid de opoziție.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: