Decizia Parlamentului de a prelungi starea de urgență a ajuns pe masa magistraților CCM. Sesizarea, depusă de socialiști
Full Article 3 minutes read

Decizia Parlamentului de a prelungi starea de urgență a ajuns pe masa magistraților CCM. Sesizarea, depusă de socialiști

Socialiștii au atacat, la Curtea Constituțională a Moldovei (CCM), decizia Parlamentului din 23 iunie prin care a fost prelungită, cu 45 de zile, starea de urgență pe întreg teritoriul țării. Potrivit deputatului BCS, Vasile Bolea, hotărârea Legislativului este „un exces”, care vine să restrângă drepturile cetățenilor. Socialistul se arată încrezător ca Înalta Curte va examina în regim de urgență sesizarea depusă.

„Considerăm ca hotărârea Parlamentului este în exces. Considerentele cu care a venit guvernul privind solicitarea de a prelungi starea de urgență vin să restrângă drepturile cetățenilor în exces, deoarece în starea de urgență Guvernul sau CSE, unde sunt reprezentanți toți membrii guvernului, vor avea niște drepturi mai largi”, a declarat Vasile Bolea.

Potrivit lui Bolea, Guvernul Republicii Moldova ar trebui să ia exemplu de țările europene, inclusiv România, care s-au axat pe criza economică și să nu „caute calea ușoară” prin instituirea stării de urgență. Potrivit lui, țara noastră a trecut de criza energetică și cea generată de fluxul mare de refugiați ucraineni și se confruntă, la moment, cu majorări în exces la produse sau la facturi – lucru de care, spune el, ar trebui să se preocupe guvernarea.

„S-au deprins… Le iese ușor în regim de stare de urgență să facă manipulări, inclusiv legislative, inclusiv la nivel de distribuie a diferitor fonduri. O fac pe bunul lor plac, fără să dea vreo socoteală față de societate și Parlament, care este organul reprezentativ al poporului”, a mai spus parlamentarului.

Bolea declară că a solicitat Înaltei Curți să exercite în regim de urgență controlul constituționalității hotărârii Parlamentului din 23 iunie, curent. „Sper că CCM va examina în regim de urgență această sesizare. Vom veni în plenul CCM și ne vom expune pe marginea acestei sesizări”, a conchis Bolea.

În Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență cu încă 45 de zile. Decizia a fost luată de parlamentari pe 23 iunie. Hotărârea a fost aprobată cu votul a 59 de deputați PAS, contra au votat 7 deputați BCS și 2 de la Partidul „ȘOR”. 9 parlamentari nu și-au exprimat votul.

Potrivit Guvernului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: