Deconectarea apei la Botanica a fost nejustificată. ANRE a prezentat rezultatele controlului inopinat de la Apă-Canal Chișinău
Full Article 4 minutes read

Deconectarea apei la Botanica a fost nejustificată. ANRE a prezentat rezultatele controlului inopinat de la Apă-Canal Chișinău

În cadrul ședinței din 29 martie,Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a luat act de Raportul privind rezultatele controlului inopinat efectuat la titularul de licență S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care a avut loc 3 februarie.

Scopul controlului a constat în verificarea activității licenţiate realizate de către S.A. „Apă-Canal Chişinău” în partea ce ţine de asigurarea respectării legislaţiei în domeniu, în special a calităţii şi continuităţii serviciului furnizat/prestat consumatorilor la data de 02.02.2023 în urma deconectării pompelor la stația de pompare a apei potabile „Botanica”.

În rezultatul controlului inopinat, ANRE a constatat următoarele:

Nefuncționarea sistemului informațional SCADA (Sistem de monitorizare, control, achiziții de date)  din cauza deconectării energiei electrice la blocul administrativ din str. Albișoara, 38, mun. Chișinău, nu a influențat asupra funcționării stațiilor de pompare, datorită existenței mașiniștilor sau, după caz, posibilității delegării personalului suplimentar la stațiile de pompare. Astfel, deconectarea stației de pompare a apei potabile „Botanica” a fost nejustificată.

Totodată, S.A. „Apă-Canal Chișinău” a fost obligată să revizuiască în termen de până la 30 aprilie 2023 procedurile interne în vederea asigurării continuității prestării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare în situații de risc, precum și asigurarea informării eficiente a consumatorilor în cazurile de apariție în spațiul public a mesajelor care induc în eroare consumatorii finali referitor la continuitatea serviciului prestat.

La fel, ANRE a obligat operatorul să respecte „Normele de securitate la exploatarea instalațiilor electrice” și „Normele de exploatare a instalațiilor electrice ale consumatorilor noncasnici”. Totodată, Agenția a prescris un șir de acțiuni S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru înlăturarea abaterilor constatate în acest sens.

În concluzie, Agenția a solicitat operatorului S.A. „Apă-Canal Chișinău” să țină cont de actele normative de reglementare în activitatea sa, să ofere servicii calitative consumatorului final.

Raportul privind rezultatele controlului inopinat efectuat la titularul de licență S.A. „Apă-Canal Chișinău” și Hotărârea CA pot fi descărcate aici.

***

Premier Energy informa că din cauza datoriei în creștere neachitată de Apă-Canal Chișinău, începând cu data de 26 ianuarie vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă. Datoria totală a Apă-Canal Chișinău constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Directoarea generală a Apă-Canal Chişinău Irina Gutnic a declarat pentru Ziarul de Gardă că prin deconectarea punctelor de consum va fi „afectată întreaga activitate a operatorului”, iar acest lucru va avea „impact asupra distribuției apei în municipiului Chișinău”.

Primarul capitalei Ion Ceban a publicat lista adreselor care ar urma să fie deconectate. Este vorba despre străzile: Florilor, Burebista, Vadul lui Vodă, Aeroport, Codru, Grigore Vieru, Calea Basarabiei, Stăuceni, Albișoara, Varnița, Dumitru Matcovschi, Petricani, Izvoarelor și Ialoveni.

„În ultimele săptămâni au fost deconectate 8 puncte de importanță pentru întreprindere. Astăzi urmează să fie deconectate altele. Deși este ilegal să se acționeze în așa mod, când pot fi găsite soluții și pentru a nu se purcede la astfel de acțiuni”, a menționat Ceban, pe 26 ianuarie.

Ulterior, premierul Natalia Gavrilița a solicitat Inspecției Financiare să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă Canal din subordinea Primăriei Chişinău şi cauzele formării datoriilor.

„Ne rezervăm dreptul la proteste și alte căi legale de contestare a prostiei și incompetenței PAS”, a menționat edilul Ion Ceban, într-o reacție la declarațiile premierului.

În seara zilei de 26 ianuarie, Premier Energy a declarat că deconectările de energie electrică anunțate la Apă-Canal Chișinău au fost amânate până la 1 februarie.

Pe 28 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționa că Apă-Canal Chișinău trebuie să identifice soluții în comun cu Premier Energy. Totodată, Agenția anunța că a inițiat un control asupra activității Apă-Canal Chișinău pentru perioada anilor 2020–2022.

***

Pe 11 ianuarie, ANRE a aprobat noile tarife pentru apă. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii casnici a fost aprobat prețul de 11,12 lei/m3 (cu 2,47 lei/m3 mai mult) și 13,29 lei/m3 – pentru consumatorii non-casnici.

Cresc și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici vor plăti 4,18 lei (cu 2,14 lei/m3 mai mult) pentru metrul cub și 11,17 cei non-casnici.

Locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: