Deniile, tradiția care poluează atmosfera. Agenția de Mediu avertizează despre amenzile pentru arderea anvelopelor
Full Article 2 minutes read

Deniile, tradiția care poluează atmosfera. Agenția de Mediu avertizează despre amenzile pentru arderea anvelopelor

Agenția de Mediu avertizează populația să se abțină de la tradiția de Paște cunoscută drept „Denii”, întrucât practica provoacă poluarea atmosferei. Persoanele fizice care nu se vor conforma riscă amenzi până la 1800 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile pot ajunge la 15 mii de lei.

Agenția de Mediu amintește că tradiția cunoscută drept „Denii” a comportat de-a lungul timpului un mesaj de purificare prin organizarea unor focuri de tabără, pentru care erau utilizate lemne şi resturi vegetale. În perioada contemporană, acest aspect s-a transformat în unul de poluare, dat fiind faptul că se folosesc în calitate de material pentru ardere – anvelopele de cauciuc.

„La arderea anvelopelor, în atmosferă, sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanţe mai mari de 160 km”, argumentează Agenția de Mediu.

Conform prevederilor art. 149 al Codului Contravențional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale ( 1200-1800 de lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale (10 500 – 15 000 lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: