Deputat PAS: „Igor Dodon a ordonat unor site-uri obscure să scrie minciuni despre PAS”
Full Article 3 minutes read

Deputat PAS: „Igor Dodon a ordonat unor site-uri obscure să scrie minciuni despre PAS”

Deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, susține că președintele Igor Dodon ar fi „ordonat unor site-uri obscure, preluate de la fostul partener, să scrie minciuni despre PAS”. Parlamentarul face referire la un material publicat pe portalul scheme.md, în care se arată că deputații formațiunii politice ar fi obținut gratuit zeci de terenuri și imobile. 

„Acest website este deținut de propagandiști și troli care lucrau în trecut pentru Plahotniuc și care au publicat aberații gen „dosarul Open Dialogue”. În această „investigație” apărută azi, cea mai gravă „acuzație” care se aduce în adresa deputaților PAS este că nu ar fi indicat în declarația de avere că sunt membri PAS sau că sunt membri ai Biroului Permanent”, scrie deputatul.

Totodadă, parlamentarul susține că autorii reportajului ar fi exagerat în mod intenționat anumite date. „În cazul unui spațiu de 6 metri pătrați indicat în declarația lui Petru Frunze, chiar dacă în document este indicată valoarea de 2000 EUR, trolii acestui site au indicat suma de 200 USD”, scrie Perciun.

Deputatul PAS mai scrie că motivul lansării acestor informații ar fi, de fapt, dosarul finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor.

„Cu scurt timp în urmă, la sesizarea mea și a lui Radu (Radu Marian, NM) cu privire la implicarea exponenților PSRM Vasile Bolea, Corneliu Furculiță, Odnostalco Vladimir, Burduja Petru în finanțarea ilegală a PSRM, Procuratura Anticorupție a reacționat și a declarat că acești deputați vor fi investigați în cadrul cauzei penale pornite pe acest caz. Sesizarea ținea de neindicarea în declarațiile de avere a împrumuturilor, în valoare de 500.000 de lei, luate de la Exclusiv-Media Grup, din banii din Bahamas”, a explicat Perciun.

Amintim că anterior, NM a intrat în posesia unor documente semnate de Viorel Morari în perioada când acesta conducea Procuratura Anticorupție. În acest document, Morari a dat indicații ca două cauze penale să fie comasate.

Primul dosar este despre spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu participarea companiei „Exclusiv Media”, a companiei nerezidente „Westerby Limited” și „a unor persoane și unități care încă nu au fost identificate”. Morari scrie că Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat acest caz „în baza unor suspiciuni întemeiate”. Potrivit lui Morari, la 20 noiembrie 2019, Procuratura Anticorupție a retras acest caz de la CNA pentru a continua investigația.

Cel de-al doilea caz se referă la o posibilă finanțare ilegală din străinătate a Partidului Socialiștilor (PSRM). Morari menționează că investigația de la 8 iunie 2019 a fost inițiată de un ofițer superior de urmărire penală, desemnat de Procuratura Anticorupție.

Potrivit documentelor, înainte de prezidențialele din 2016, socialiștii s-ar fi grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie off-shore conectată la Federația Rusă și creată în Bahamas. Astfel, în țara noastră ar fi ajuns 30 de milioane de lei, în baza unor contracte de împrumut. Ulterior, banii ar fi fost donați PSRM-ului.

Ulterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM se află în proces de acumulare a probelor și că deja au fost identificate 29 de persoane.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: