Deputat rus: Lukașenko nu a recunoscut nici până acum Crimeea în componența Rusiei
Full Article 2 minutes read

Deputat rus: Lukașenko nu a recunoscut nici până acum Crimeea în componența Rusiei

Spre deosebire de Bashar al-Assad, președintele Rusiei Alexandr Lukașenko așa și nu a recunoscut „Crimeea și încă patru noi subiecți ai Federației Ruse”. Declarația a fost făcută de către prim-vicepreședintele Comitetului pentru afaceri cu CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții al Dumei de Stat a Federației Ruse, Konstantin Zatulin într-un interviu pentru postul de radio „Govorit Moskva”(«Говорит Москва»).

„Relațiile noastre cu Belarus sunt dintre cele mai apropiate. Trebuie să menționăm că acest lucru are legătură nu doar cu faptul că viziunile noastre coincid în ceea ce privește situația din Ucraina, aici putem avea viziuni diferite, de fapt. Pentru că președintele Lukașenko până acum nicio dată nu a declarat că recunoaște, de exemplu, Crimeea în componența Federației Ruse, nemaivorbind de recunoașterea noilor subiecți ai Rusiei”, a menționat Zatulin.

Oficialul rus a amintit că liderul sirian Bashar al-Assad a recunoscut regiunile respective, în timp ce „președintele fratelui-Belarus nu”.

„Cu toate acestea, este clar că după alegerile din anul 2020, Alexandr Grigorievici Lukașenko se bazează numai pe susținerea Rusiei. Este numit din nou „ultimul dictator al Europei”. Este adevărat că momentan Putin este o personalitate și mai prezentă în presa din vest. Însă el, evident, își duce propria viziune și eu nu vreau să caut pete pe soarele belarus”, a adăugat deputatul Dumei de Stat.

***

Amintim că Belarus nu a recunoscut oficial Crimeea drept parte a Rusiei. Cea mai declarație făcută de Lukașenko la acest capitol datează din 21 iulie 2022, într-un interviu pentru AFP.

„De facto noi am recunoscut ce este Crimeea, Lugansk și Donețk. Pentru că noi colaborăm cu ei. Însă toată această flecăreală: „De ce Lukașenko a recunoscut, nu a recunoscut? Trebuie: recunoscut prin decret prezidențial. Dacă va fi nevoie. Însă momentan acest lucru nu ne va conferi nimic suplimentar”. 

Amintim că Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, în urma unui referendum nerecunoscut oficial. În 2022, în urma unui scenariu similar, au fost atașate ilegal regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: