Deputata PSRM Alla Dolință riscă să-i fie interzisă exercitarea unei funcții de demnitate publică timp de 3 ani
Full Article 3 minutes read

Deputata PSRM Alla Dolință riscă să-i fie interzisă exercitarea unei funcții de demnitate publică timp de 3 ani

Un deputat riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de 3 ani. Asta după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele său, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în exercițiul a două mandate consecutive. Potrivit surselor NM, este vorba despre deputata Partidului Socialiștilor (PSRM) Alla Dolință.

În cadrul controlului inițiat în baza unei autosesizări, inspectorul de integritate a stabilit că deputata a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de deputat, în perioada anilor 2014-2019.

Prima incompatibilitate de funcție a fost constatată la deținerea concomitentă de către deputat și a calității de administrator în cadrul unei firme private. În această funcție, deputatul s-a aflat în incompatibilitate din momentul validării primului său mandat, în anul 2014 până în aprilie 2015, când în baza deciziei de eliberare din funcție a Adunării generale a asociațiilor societății, în Registrul de Stat al Unităților de Drept au fost operate informațiile opozabile terților cu privire la conducătorul persoanei juridice.  În situația dată, deputatul și-a soluționat starea de incompatibilitate, doar că peste termenul admis de lege.

Din probatoriul acumulat, inspectorul de integritate a mai depistat că deputatul nu s-a conformat legislației speciale și în alte două situații. Mai exact, începând cu anul 2011, subiectul a fost numit în funcții administrative în organul deliberativ și executiv al unei fundații de binefacere. În aceste funcții, subiectul s-a aflat în cele două mandate de deputat, care au fost validate în anii 2014 și 2019, fără a intreprinde vreo acțiune în sensul soluționării acestor stări de incompatibilitate.

Conform legii, persoana care accede în funcție de deputat are termen de 30 de zile pentru a renunța la una din funcțiile incompatibile, sub sancțiunea încetării de drept a mandatului.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, deputata a invocat că „funcția deținută în cadrul fundației de binefacere este compatibilă, deoarece nu a fost remunerată pentru exercitarea acesteia, iar din momentul obținerii mandatului de deputat a executat acțiunile necesare pentru soluționarea stării de incompatibilitate pentru funcția deținută în cadrul societății private”.

Totuși, inspectorul de integritate a acceptat parțial argumentele deputatului, precizând că în spiritul legii demnitarul nu era în drept să desfășoare după bunul său plac orice altă activitate pasibilă de remunerat, cu excepția activităților didactice și științifice.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Alla Dolință riscă să fie decăzută din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclusă în Registrul Interdicțiilor.

Am solicitat un comentariu din partea PSRM, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: