Deputații din Găgăuzia s-au plâns ambasadorului SUA pe problemele cu autoritățile centrale
Full Article 2 minutes read

Deputații din Găgăuzia s-au plâns ambasadorului SUA pe problemele cu autoritățile centrale

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au avut o întrevedere oficială cu ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon. Aceștia s-au plâns pe „nerespectarea dreptului poporului găgăuz de a se reprezenta direct în parlamentul țării” și pe „opoziția autorităților centrale la respectă prevederile legii cu privire la statutul special al Găgăuziei.” Deputații găgăuzi i-au cerut ambasadorului SUA să-i ajute la rezolvarea acestor probleme.

Deputații găgăuzi au vorbit despre „ignorarea dreptului autonomiei de a dirija reprezentarea politică în parlament prin acordarea unei cote”, despre „blocarea numirii procurorului Găgăuziei” și a șefului Departamentului de Justiție a Găgăuziei. Deputații autonomiei s-au plâns și de schimbarea denumirii și funcțiilor CEC a Găgăuziei, „care pune în pericol funcționarea acestui organism și desfășurarea alegerilor regionale și republicane pe teritoriul autonomiei”.

„Din păcate, legislația Găgăuziei este supusă unor constante atacuri din partea Cancelariei de Stat și anulări prin instanțele de competență generală a legilor locale”, acestea sunt doar câteva dintre problemele enumerate de deputații găgăuzi, potrivit site-ului oficial.

Deputații Găgăuziei i-au cerut lui Logsdon să-i ajute la rezolvarea acestor probleme cu autoritățile centrale, în condițiile în care acesta „are o influență diplomatică importantă asupra structurilor de guvernare și de putere ale țării”.

După cum au remarcat deputații, ambasadorul SUA a promis că va depune „eforturi la nivel diplomatic pentru a informa conducerea țării noastre despre aspirațiile poporului găgăuz, despre care au vorbit deputații, și importanța discuției lor comune pentru a găsi cele mai bune soluții.”

Ambasada SUA nu a comentat încă rezultatele întâlnirii dintre ambasador și deputații găgăuzi.

La întâlnire au participat parlamentarii Adunării Populare: Gheorghe Leciu, Nicolai Ormanji, Victor Petrov, Alexandru Tarnavskii și Vladimir Kîsa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: