Vor susține socialiștii inițiativa de modificare a Constituției? Deputații s-au întrunit în ședință plenară (LIVE)
Full Article 3 minutes read

Vor susține socialiștii inițiativa de modificare a Constituției? Deputații s-au întrunit în ședință plenară (LIVE)

Deputații s-au întrunit, pe 16 septembrie, în ședință plenară. Printre subiectele care vor fi examinate se numără cel cu privire la majorarea pensiilor, dar și cel de modificare a Constituției, în vederea „consolidării independenței sistemului judecătoresc”. Proiectele de lege pentru modificarea Constituției se adoptă cu votul majorității constituționale, ceea ce înseamnă că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea în Parlament, va avea nevoie de încă cel puțin 5 voturi.

Pe ordinea de zi a ședinței este proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. Proiectul ține de consolidarea independenței sistemului judecătoresc și a fost avizat, în ajun, în cadrul ședințelor comisiilor permanente. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a precizat că proiectul prevede excluderea termenului inițial de 5 ani pentru care sunt numiți judecătorii. Astfel, toți magistrații vor fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, în Legea Supremă ar urma să fie introdusă prevederea, potrivit căreia președintele R.Moldova va putea să respingă candidaturile propuse de CSM doar o singură dată. La fel, judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională, și nu generală. În ce privește CSM, acesta ar urma să fie reformat. Mai exact, CSM va deveni și prin Constituție „garant al independenței autorității judecătorești”. Din CSM vor fi excluși cei 3 membri de drept – ministrul justiției, procurorul general și președintele CSJ. În acest sens, Consiliul va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecători aleși de Parlament.

Membrii non-judecători vor fi confirmați cu votul a 3/5 dintre deputați pentru un mandat de 6 ani și cel mult 2 mandate (12 ani). Dacă va exista blocaj în identificarea celor 3/5 de voturi, la nivelul legii organice se va stabili mecanismul de deblocare. Membrii CSM vor putea fi revocați pentru motive disciplinare. Membrii actuali din rândul non-judecătorilor vor trebui confirmați cu votul a 3/5. O altă modificare ține de faptul că judecătorii de la CSJ vor fi numiți de președintele R.Moldova, și nu de către Parlament, cum este în prezent.

Proiectele de lege pentru modificarea Constituției se adoptă cu votul majorității constituționale, adică cu sprijinul a cel puțin 68 de deputați. Fracțiunea parlamentară PAS are 63 de mandate în Parlament, iar pentru modificarea Legii Supreme mai are nevoie de voturile a cel puțin 5 deputați din opoziție.

De asemenea, deputații vor examina proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție. Va fi examinat și proiectul de hotărâre privind desemnarea unor membri ai Comisiei Electorale Centrale, dar și cel cu privire la majorarea pensiilor.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, urmează a fi dezbătute proiecte din domeniul social cum ar fi proiectul pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: