Deputatul BCS Alexandr Nesterovschi a fost chemat la poliție pentru explicații, după ce a purtat panglica Sf. Gheorghe
Full Article 2 minutes read

Deputatul BCS Alexandr Nesterovschi a fost chemat la poliție pentru explicații, după ce a purtat panglica Sf. Gheorghe

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Alexandr Nesterovschi, fost candidat la funcția de primar al municipiului Bălți, a fost citat la Inspectoratul de Poliție pentru a oferi explicații, după ce a purtat panglica bicoloră Sf. Gheorghe, în pofida faptului că aceasta a fost interzisă prin lege. Informația a fost confirmată de către parlamentar pentru reporterii Agora.

Am fost la Inspectoratul de Poliție Bălți și am scris o explicație la data de 11 mai. M-au sunat și m-au chemat. Amenda încă nu mi-a fost aplicată, au spus că deocamdată cercetează cazul și urmează să decidă cum vor acționa în continuare. Nu a fost inițiat niciun proces”, a declarat alesul poporului.

Alexandr Nesterovschi a recunoscut că a participat într-un marș organizat de automobiliști în contextul evenimentelor de 9 mai, iar pe mașina sa era arborat drapelul bicolor, „Sfântul Gheorghe”. Deputatul a mai adăugat că în cazul în care procurorul general interimar, Dumitru Robu, va veni în Parlament să ceară ridicarea imunității, inițiativa va fi „o rușine pentru toată țara”.

Amintim că mai mulți deputați au sfidat legea care interzice promovarea simbolurilor războiului, inclusiv panglica Sf. Gheorghe. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a declarat că 10 dintre parlamentari vor fi documentați, inclusiv cei din Găgăuzia. Printre aceștia se numără foștii șefi de stat, Igor Dodon și Vladimir Voronin, vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM Vlad Batrîncea, deputatul BCS Oleg Reidman, dar și deputata PSRM Zinaida Greceanîi.

Aceștia sunt însă protejați de imunitatea parlamentară. Șefa statului, Maia Sandu, consideră „că este ridicol faptul că deputații care au purtat panglica Sf. Gheorghe, interzisă în Moldova, nu pot fi sancționați contravențional fără să se meargă în Parlament.

Persoanele fizice care încalcă această lege riscă amenzi de la 4.500 la 9.000 de lei sau 30-60 de ore în folosul comunității, iar pentru persoanele cu funcție de răspundere, amenda este de la 9.000 la 18.000 de lei. Persoanele  juridice riscă amendă de la 18.000 la 30.000 de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: