Despre proiect

NewsMaker este o publicație online independentă și se adresează celor care nu sunt indiferenți.

În comparație cu alții, noi nu doar relatăm despre ceea ce se întâmplă, dar și explicăm de ce aceste lucruri sunt importante și care sunt consecințele. Nu facem politică, propagandă sau manipulare, doar ne ocupăm de jurnalism –reflectăm evenimentele obiectiv și echilibrat, verificăm faptele și respectăm punctele de vedere diferite.

Deținătorul site-ului www.newsmaker.md este SRL NEWS MAKER (Extras nr. 292915).

Informație despre donatori

Proiectul este finanțat de Fondul Național pentru Democrație (National Endowment for Democracy), de Ambasada SUA în Moldova, de Fundația pentru Drepturile Omului al Guvernului Regatului Țărilor de Jos și de Open Information Partnership.

La fel, NewsMaker a colaborat cu fundațiile Freedom House, Black Sea Trust și Fondul European pentru Democrație (European Endowment for Democracy), Fundația pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundation), Agenția pentru Dezvoltare și Cooperare pe lângă Departamentul Federal pentru Afaceri Externe al Elveției, Ambasada Republicii Cehe în Chișinău, „Institutul Leipzig din Moldova” (Moldova-Institut Leipzig) și Content Fund. Proiectul era finanțat și din fondurile organizației non profit International Media Support (IMS) și programei EXPLORE Moldova (USAID/OTI Europe).

În anul 2018, NM a devenit participant al programului „Presa în susținerea democrației, integrării și responsabilității în Moldova” (Media Enabling Democracy Inclusion and Accountability in Moldova) MEDIA-M, realizat de Internews în Moldova.

Care este misiunea noastră

Imparțial și fără cenzură, noi relatăm despre ceea ce se întâmplă și ce este cu adevărat important, explicăm, cum toate acestea ne influențează viața și, împreună cu voi, schimbăm Moldova spre bine.

Valorile redacționale:

• Independența

Valoarea noastră principală și incontestabilă este independența. Noi înțelegem acest lucru ca o posibilitate de a colecta și de a prezenta cititorilor noștri – imparțial, nepărtinitor, fără cenzură și influență din afară – informații despre ce se întâmplă în țară, despre ce prezintă interes pentru societate și influențează viețile oamenilor. Sprijinul financiar pe care ni-l oferă donatorii, investitorii sau vreo organizație internațională nu le permite să influențeze politica noastră redacțională, nu ne protejează de eventuale critici din partea respectivei organizații, investitorului, statului și nu duce la autocenzură în politica redacțională.

• Imparțialitatea

Principiul nostru de bază este prezentarea imparțială a informației, verificarea și analiza ei multilaterală, echidistanța, expunerea diferitelor puncte de vedere. Când reflectăm un eveniment sau un conflict – domestic, politic, internațional, teritorial sau din domeniul afacerilor – noi nu ne limităm la adevărul vreunei părți implicate, nu ne conducem de convingerile politice, geopolitice sau „patriotice”, dar, pe picior de egalitate, relatăm despre pozițiile fiecărei părți, oferindu-i cuvântul și prezentăm opiniile experților.

• Transparența

Noi milităm pentru transparența maximă a activității publicației noastre. Informațiile despre donatori și sursele de finanțare a publicației sunt publicate pe site, la rubrica «О проекте» („Despre proiect”). Toate textele publicate în bază comercială sau materialele partenerilor sunt însoțite neapărat de mențiunile corespunzătoare. Noi credem în solidaritate și tindem spre stabilitatea și independența maximă a publicației, de aceea vom atrage mijloace, inclusiv prin sistemele de сrowdfunding, la fel, prezentând rapoarte complete și transparente despre mijloacele obținute.

• Libertatea și egalitatea

Noi susținem principiile unui stat laic, de drept, ale drepturilor omului, toleranței, libertății de gândire și de exprimare, diversității, polietniei și societății multiculturale, respectării drepturilor minorităților. Noi nu acceptăm discriminarea, revanșismul, xenofobia, limbajul urii, exploatarea fobiilor, stereotipurilor și ignoranței în scopuri politice. Noi nu acceptăm manipulările îndreptate spre divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străinii” pe motive de naționalitate, apartenență etnică, limbă, religie și convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență politică, orientare sexuală etc. În relațiile dintre cetățean și stat, noi ținem cont de prioritățile intereselor omului: statul pentru oameni și nu oamenii pentru stat.

• Etica

Noi facem jurnalism de calitate, bazat pe fapte, nu publicăm informații neverificate sau care încalcă principiile eticii. Noi reflectăm evenimentele corect, obiectiv și imparțial, cu respectarea vieții private a oamenilor. Publicația este în drept să ia o poziție redacțională în cazul vreunei întrebări, probleme, conflict etc. în cazul în care cineva (statul, o organizație, un partid, un politician etc.) sau împotriva cuiva (persoană, grup social, regiune, partid, organizație) sunt încălcate normele sau principiile etice, care au fost menționate mai sus. Noi putem să ne expunem poziția noastră într-un text redacțional sau într-un editorial. Editorialele publicate nu întotdeauna reflectă opinia redacției.

• Implicarea

Noi nu suntem indiferenți față de ceea ce se întâmplă în Moldova. Cititorii noștri sunt cei pentru care, la fel ca și pentru noi, este important să vadă sensul, să știe și să înțeleagă, cum evenimentele din țară și din străinătate influențează viețile noastre și cum fiecare dintre noi poate influența starea de lucruri. Noi considerăm că educația, cultura generală, socială și cea politică, solidaritatea oamenilor care gândesc, a celor liberi și activi, cu o viziune deschisă asupra lumii și cu valori umane civilizate, vor face Moldova mai bună.

NewsMaker. Cu noi totul este clar.