Detectorul de minciuni.
Cum autoritățile moldovenești au mințit despre profesorii turc
5 dovezi din decizia CEDO
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a declarat Moldova vinovată de încălcarea drepturilor profesorilor turci, care au fost expulzați din țară, dar, totodată, așa cum s-a constatat, în timpul procesului, a prins cu minciuna autoritățile moldovenești. NM a comparat concluziile CEDO cu declarațiile politicienilor și ale structurilor de stat în acest sens și a depistat cel puțin cinci exemple de minciuni evidente.
-1-
Minciuna despre faptul că dosarul profesorilor ar fi fost investigat mai mulți ani

Declarația ex-președintelui parlamentului, democratului Andrian Candu, din 8 septembrie 2018 (după reținerea și expulzarea profesorilor turci):
«Acesta este un caz de rezonanță, însă noi trebuie să avem grijă de securitatea cetățenilor noștri și a țării, deoarece aceasta este responsabilitatea noastră», a declarat Candu, subliniind că acest caz a fost investigat în ultimii doi sau trei ani, în colaborare cu serviciile secrete străine..
Detalii aici
Concluziile CEDO:
În luna iunie 2018, procuratura moldovenească i-a informat pe profesorii turci că nu au existat investigații penale în curs care să-i vizeze. Procuratura a comunicat acest lucru în legătură cu faptul că doar cu câteva luni până la expulzare, în luna iunie 2018, cinci din cei șapte profesori expulzați au solicitat azil în Moldova.
-2-
Minciuna despre cine a organizat operațiunea specială de expulzare a profesorilor

Declarația Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din 6 septembrie 2018:
SIS a anunțat că în operațiunea specială au participat colaboratori ai centrului antiterorist al SIS, precum și că SIS a colaborat în acest caz cu serviciile secrete ale altor state.
Detalii aici
Concluziile CEDO:
Operațiunea de reținere și expulzare din Moldova a celor șapte profesori, cinci dintre care au solicitat azil, a fost realizată de serviciile secrete moldovenești în colaborare cu cele turcești
-3-
Minciuna despre neimplicarea în acest caz a Biroului pentru Migrație și Azil

Declarația directorului Biroului pentru Migrație și Azil, Olga Poalelungi, din 7 septembrie 2018:
«Biroul nu a participat. De acest caz s-a ocupat altă instituție», a declarat Poalelungi. Ea a mai menționat că, de obicei, în asemenea cazuri, sunt implicați colaboratorii Biroului pentru Migrație, nu însă și de data aceasta.. «Există câteva proceduri care sunt aplicate atunci când o persoană e declarată indezirabilă. De obicei, acestea sunt realizate de colaboratorii Biroului [pentru Migrație și Azil], însă în acest caz, nu știu ce procedură a fost aplicată», a spus Poalelungi.
Detalii aici
Concluziile CEDO:
În decizia sa, CEDO a menționat de câteva ori rolul Biroului pentru Migrație și Azil în acest caz. În decizie se spune că în scurt timp după expulzarea profesorilor, familiile lor au primit scrisori de la Biroul pentru Migrație și Azil prin care erau informați că le sunt refuzate solicitările de azil și că solicitanților le este interzisă intrarea pe teritoriul Moldovei pe o perioadă de cinci ani. În scrisori se preciza că «a fost o cerință de expulzare a lor sub supravegherea Moldovei». În scrisori se mai menționa că solicitanții corespundeau tuturor criteriilor pentru oferirea azilului în Moldova, însă în temeiul «unei note secrete, obținute de la serviciile secrete moldovenești, aceștia prezentau pericol pentru securitatea națională».

La fel, în decizia CEDO se mai menționează ilegalitatea acțiunilor Biroului pentru Migrație și Azil: în loc să le înmâneze solicitanților deciziile cu privire la refuzul de oferire a azilului, ei le-au transmis prin poștă, rudelor profesorilor, deja după expulzarea acestora, fără a le oferi conform legii posibilitatea de a contesta aceste decizii.
-4-
Minciuna despre faptul că în timpul expulzării au fost respectate toate procedurile legale

Declarația ex-președintelui parlamentului, democratului Andrian Candu, din 8 septembrie 2018:
«Reprezentanții SIS au comunicat că au fost respectate toate procedurile legale», a declarat Candu.
Detalii aici
Concluziile CEDO:
«Având în vedere circumstanțele cauzei și având în vedere probele și viteza cu care autoritățile moldovenești au acționat», CEDO a concluzionat că privarea de libertate a profesorilor din rețeaua liceelor moldo-turce «Orizont» nu a fost nici legală și nici necesară. În decizia CEDO se subliniază faptul că privarea de libertate în acest mod a constituit un transfer ilegal al persoanelor de pe teritoriul Moldovei în Turcia, iar aceasta înseamnă încălcare a dreptului internațional.

În ce privește transferul, CEDO a menționat că la aeroportul Chișinău, pedagogii erau deja așteptați de «o aeronavă închiriată în mod special", care i-au dus «imediat" în Turcia (procedura standard presupune expulzarea cu o rută obișnuită. – NM).

Ba mai mult, în decizia CEDO se subliniază că «autoritățile moldovenești nu doar că au omis să ofere reclamanților posibilitatea de a alege jurisdicția unde urmează a fi expulzați, dar în mod deliberat i-au transferat intenționat direct în mâinile autorităților turcești».

«O persoană supusă unei măsuri bazate pe considerente de securitate națională trebuie să dispună de un control din partea unei autorități independente și imparțiale», au menționat cei de la CEDO. Profesorii Liceului «Orizont» nu au avut o asemenea posibilitate.
-5-
Minciuna despre faptul că expulzarea nu are nicio atribuție cu Gülen și Erdoğan

Declarația ex-președintelui parlamentului, democratului Andrian Candu, din 8 septembrie 2018:
«Deportarea nu are nicio atribuție nici față de președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğa, nici față de activistul turc Fethullah Gülen».
Concluziile CEDO:
Textul comunicatului de presă al CEDO cu privire la decizia în acest caz este intitulat astfel: «Extrădarea a cinci profesori din cauza presupuselor legături cu mișcarea lui Fethullah Gülen contravine Convenției [pentru apărarea drepturilor omului]». În descrierea succintă a cauzei, CEDO menționează că este vorba despre extrădarea a cinci cetățeni turci, «care a fost solicitată de autoritățile Turciei din cauza presupuselor legături cu mișcarea lui Fethullah Gülen».

În descrierea cazului se mai menționează că după încercarea eșuată a loviturii de stat din Turcia, din luna iulie 2016, ambasadorul Turciei în Moldova a învinuit rețeaua Liceelor «Orizont» de legături cu Fethullah Gülen, pe care autoritățile Turciei îl învinuiesc de încercare de a organiza lovitura de stat. Ambasadorul i-a învinuit pe profesori de terorism.
Тext: Marina Șupac
Prezentare: Cristina Demian
Fоtо: pravo.hse.ru
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: