Deții informații importante de interes public? Expediază-le prin intermediul platformei anonim.md, iar NM le va face cunoscute
Full Article 3 minutes read

Deții informații importante de interes public? Expediază-le prin intermediul platformei anonim.md, iar NM le va face cunoscute

Aveți o informație de interes public, dar nu știți ce să faceți cu ea? anonim.md este platforma prin intermediul căreia pot fi sesizate nereguli sau expediate informații importante către jurnaliști sau ONG-uri, protejând identitatea surselor. Redacția NewsMaker.md așteaptă informații de la cititori pentru a le face publice.

Despre anonim.md

Anonim.md oferă posibilitatea de a trimite documente, fișiere audio sau video de interes public către jurnaliști, instituții media sau ONG-uri. Informațiile expediate sunt verificate și utilizate pentru inițierea investigațiilor.

Sistemul este proiectat astfel încât să protejeze identitatea persoanei care a expediat informația. Acest principiu se aplică indiferent de persoana sau organizația care încearcă să identifice sursa unei informații trimise.

Cum trimiteți informații confidențiale?

Odată ce ați accesat site-ul anonim.md, alegeți din lista destinatarilor, înregistrați pe platformă, cui expediați informațiile sau documentele pe care le dețineți. Jurnaliștii verifică informațiile și fac publice abuzurile, abaterile, actele de corupție sau hoție. ONG-urile pot utiliza informațiile oferite, pentru a soluționa problemele/neregulile sesizate de cetățeni.

Cum vă protejăm identitatea?

Expedierea de informații sensibile implică riscuri. Există atât riscuri sociale, cât și tehnice care vă amenință anonimatul. De aceea, recomandăm să utilizați Tor Browser Bundle software, pentru a naviga anonim pe Internet. Este foarte simplu de utilizat.

Înainte și după ce ați trimis informații, nu spuneți la nimeni despre această acțiune. Iar după ce informația expediată de dumneavoastră a ajuns în presă, fiți precaut către cine sau unde vă expuneți public opinia personală la tema respectivă. Nu faceți upload de informații de pe calculatorul de serviciu sau cel de acasă. Utilizați Wi-Fi dintr-un spațiu public. De asemenea, nu păstrați copiile informațiilor trimise.

Acestea sunt doar câteva măsuri simple pe care le puteți lua, pentru a vă proteja mai bine identitatea!

În cele cîteva luni de la lansare, mai multe instituții media au realizat materiale în urma informațiilor primite prin intermediul anonim.md. În prezent, pe platforma anonim.md este si site-ul newsmaker.md. Redacția newsmaker.md așteaptă informații de la cititori pentru a le face publice. Jurnaliștii de la de la newsmaker.md vor pregăti materiale în baza informațiilor trimise prin intermediul anonim.md.

Vă îndemnăm în continuare să fiți activi și să deveniți surse pentru jurnaliști. Doar astfel putem schimba spre bine situația în Republica Moldova.

Anonim este un proiect al Asociației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului”, creat de Code for Romania, cu susținerea financiară a Fondului Naţiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF). Anonim a fost elaborat în cadrul proiectului „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova”, în colaborare cu jurnaliștii și ONG-urile care cred că doar adevărul poate învinge cazurile de abuz și corupție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: