Din 2024 fără grupe cu program prelungit, în școlile din Chișinău? PAS: Ceban va ieși public și ne va spune că nu are bani
Full Article 3 minutes read

Din 2024 fără grupe cu program prelungit, în școlile din Chișinău? PAS: Ceban va ieși public și ne va spune că nu are bani

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) susțin că, în timpul apropiat, edilul va anunța că autoritățile capitalei nu ar avea bani pentru activitatea grupelor cu program prelungit. De menționat că, în anul de studii 2023-2024, în clasele cu regim prelungit au fost înscriși 38 679 de elevi din 124 de instituții educaționale, primare și secundare. Potrivit celor de la PAS, urmare a unei eventuale decizii de sistare a activității grupelor, părinții vor fi impuși să semneze o foaie. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții primarului capitalei Ion Ceban. 

Consilierul PAS în CMC Zinaida Popa a declarat, într-un mesaj către locuitorii capitalei în special – părinți, că „foarte curând Ion Ceban va ieși public și ne va spune că nu are bani pentru grupele cu program prelungit”.

Vă va impune să semnați o foaie prin care vă va înștiința despre asta. Asta se datorează incompetenței și ineficienței gestionarii banului public din Chișinău de către el. Noi, fracțiunea PAS spunem NU concertelor de PR ale lui Ion Ceban și spunem un DA ferm pentru educația copiilor noștri și sprijinul pentru părinți, respectiv eu împreună cu colegii mei din fracțiunea PAS vom condiționa ca să fie prevăzuți bani în bugetul municipal pentru programele cu grafic prelungit, vreau să vă informez că guvernarea PAS și-a onorat toate obligațiunile financiare care au fost până acum și pentru anul 2024. Respectiv Ion Ceban nu are de ce să manipuleze și să vă mintă”, se arată într-o declarație a reprezentantului PAS în CMC.

Popa a adăugat că PAS va „cere bani în buget pentru cei 38 679 copii înscriși în clasele cu regim prelungit și respectiv să fie achitată salarizarea cadrelor didactice și alimentația gratuită pentru familiile social vulnerabile”.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții primarului capitalei cu privire la declarația PAS. Deocamdată nu avem un răspuns.

În septembrie 2023, Primăria municipiului Chișinău anunța că în anul de studii 2023-2024, în clasele cu regim prelungit, au fost înscriși 38 679 de elevi, organizați în 1 114 grupe din 124 de instituții educaționale, primare și secundare.

„Salarizarea în acest scop este efectuată din sursele bugetare, iar 20 la sută din copii, care provin din familii social-vulnerabile sunt alimentați gratuit. Pentru restul copiilor care frecventează grupele cu program prelungit, costul alimentației este suportat de către părinți”, comunicau reprezentanții Primăriei, adăugând că grupele cu program prelungit au fost aprobate la solicitarea managerilor instituțiilor de învățământ, având durate de 3 și de 6 ore.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: