Din a treia tentativă, s-a decis alocarea autorizațiilor CEMT nedistribuite și neradicate
Full Article 2 minutes read

Din a treia tentativă, s-a decis alocarea autorizațiilor CEMT nedistribuite și neradicate

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a anunțat pe 2 aprilie că s-a reușit aprobarea repartizării autorizațiilor multilaterale CEMT pentru operatorii de transport rutier internațional nedistribuite și neridicate. Decizia a fost luată în ajun, deși reprezentanții Uniunii Transportatorilor și Drumarilor și Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto ar fi încercat să boicoteze ședința pentru a treia oară, refuzând prezența în cadrul comisiei.

În ședința Comisiei CEMT au fost discutate două subiecte.

Primul dintre acestea este inițierea procesului de alocare a autorizațiilor multilaterale CEMT nedistribuite, care conform Codului Transporturilor Rutiere și Regulamentului privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transport rutier, se alocă solicitărilor ulterioare depuse pe parcursul anului de valabilitate a autorizației CEMT. S-a convenit, în urma discuțiilor și a votului unanim, alocarea autorizațiilor CEMT nedistribuite. Astfel, operatorii de transport eligibili pot depune solicitările de obținere a autorizațiilor în perioada 5-15 aprilie 2022.

Al doilea subiect a fost inițierea redistribuirii autorizațiilor multilaterale CEMT, repartizate și neridicate în termen de 1 lună de la aprobarea listei operatorilor de transport rutier, cărora le-au fost repartizate. În cazul dat, conform prevederilor Codului Transporturilor Rutiere, autorizațiile CEMT repartizate și neridicate în termen de 1 lună de la aprobarea listei operatorilor de transport rutier, vor fi redistribuite transportatorilor care nu au beneficiat de autorizații CEMT.

Astfel, în urma discuțiilor purtate în cadrul Comisiei și a votului pro unanim, s-a convenit repartizarea autorizațiilor CEMT neridicate, categoria EURO VI – 16 unități și categoria EURO V – 42 unități pentru operatorii de transport care nu au beneficiat de astfel de autorizații.

Anterior, peste 100 de operatori de transport de mărfuri din Republica Moldova au semnat o scrisoare, pe care au expediat-o ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestora, autorizațiile ar fi fost repartizate inechitabil.

***

Autorizațiile multilaterale CEMT se atribuie Republicii Moldova anual, conform deciziei Secretariatului Forului Internațional de Transport, în vederea facilitării transporturilor auto internaționale de mărfuri şi posibilității utilizării mai eficiente a parcului de vehicule pe teritoriile celor 43 state membre.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: