UPDATE Din bugetul de stat au fost alocate 42 mln de lei pentru subvenționarea partidelor politice
Full Article 3 minutes read

UPDATE Din bugetul de stat au fost alocate 42 mln de lei pentru subvenționarea partidelor politice

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat destinate partidelor politice pentru anul 2022, transmite MOLDPRES. Este vorba despre o sumă totală de peste 42 mln de lei.

Președintele CEC, Angelica Caraman, a anunțat pe 18 ianuarie, în cadrul ședinței ordinare a autorității electorale, că de la bugetul de stat a fost alocată suma de 42 de milioane 31 de mii de lei pentru subvenționarea partidelor politice.

În același timp, Angelica Caraman a prezentat principiile stabilite de lege potrivit cărora formațiunile politice beneficiază de subvenții lunare din partea statului. „Subvențiile sunt distribuite conform rezultatelor obținute de partidele politice la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. De asemenea, la calcularea acestor subvenții sunt luate în considerare numărul de femei efectiv alese și numărul de tineri aleși”, a spus Caraman.

Astfel, formațiunile politice vor primi 0,7173 lei pentru fiecare vot obținut la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, 0,3622 lei pentru fiecare vot obținut la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, 0,5787 lei pentru fiecare vot obținut la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. De asemenea, formațiunile politice vor primi câte 6567 lei pentru fiecare femeie aleasă efectiv în Parlamentul Republicii Moldova și 10945 de lei pentru fiecare tânăr ales în Legislativ.

Amintim că, în urma alegerilor parlamentare din iulie 2021, în Parlament au acces doar două partide și un bloc electoral. Cele mai multe voturi le-a acumulat PAS, aproape 775 de mii și a obținut 63 de mandate de deputat. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a acumulat aproape 400 de mii de voturi (32 de mandate), iar Partidul ȘOR – 84 de mii de voturi (6 mandate).

UPDATE (15:00) Totodată, urmare a procesului de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2021, dar și în cadrul activității de supraveghere a veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, unor partide politice le-au fost aplicate sancțiuni complementare sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o anumită perioadă de timp.

Astfel, în baza hotărârilor aprobate anterior, Comisia suspendă plata subvenției de la bugetul de stat către:

Partidul Politic „NOI”;

Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;

Partidul Liberal pentru perioada ianuarie – iunie 2022

Partidul Politic „Șor” pentru perioada ianuarie – decembrie 2022

Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova – până la atingerea sumei de 30 mii lei și respectiv, 12 mii lei.

Subvențiile alocate de la bugetul de stat vor fi virate, lunar, în conturile bancare deschise în acest scop de către partidele politice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: