Discuții privind reforma administrației publice centrale și locale. Premierul s-a întâlnit cu o echipă de experți germani
Full Article 2 minutes read

Discuții privind reforma administrației publice centrale și locale. Premierul s-a întâlnit cu o echipă de experți germani

În contextul inițiativei anunțate anterior de reformă a administrației publice centrale (APC) și locale (APL), prim-ministrul Ion Chicu a avut ieri o discuție cu echipa de experți German Economic Team (GET), anunță Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Experții germani, printre care și foști oficiali de rang înalt din Republica Federală Germania (ministru al finanțelor al unuia din landuri) au venit cu sugestii asupra principalelor provocări și riscuri legate de această reformă.

Obiectivul de eficientizare a administrației publice și, respectiv, de sporire a calității serviciilor prestate către cetățeni și business, poate fi atins doar prin identificarea și implementarea unei formule optimale de distribuire a competențelor între APC și APL, astfel încât administrația locală să dețină pârghii reale de guvernare în teritoriu.

Participanții la discuție au confirmat că delegarea mai multor competențe pentru administrația publică locală necesită și un potențial economic și managerial net superior celui existent. În acest context, delimitarea eficientă a competențelor și identificarea unei structuri teritorial-administrative optimale sunt elementele de bază ale acestei reforme.

„Numai în asemenea circumstanțe se poate consolida autonomia financiară a APL, iar cu ea și crearea condițiilor pentru dezvoltarea regiunilor țării. O țară puternică cu teritorii slabe nu poate exista”, a spus Ion Chicu.

În cadrul discuțiilor a fost examinată experiența unor reforme similare implementate în țările baltice, Slovacia, Ucraina. Experții germani vor asista echipa guvernamentală în elaborarea Conceptului final al acestei reforme, considerând cele mai bune practice europene și internaționale, se mai arată în comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: