Distincții de stat pentru 30 de profesori. Maia Sandu: „Vă aștept să reușim împreună”
Full Article 3 minutes read

Distincții de stat pentru 30 de profesori. Maia Sandu: „Vă aștept să reușim împreună”

Președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de felicitare pentru cadrele didactice din Moldova, de Ziua Profesorului. Șefa statului a mulțumit dascălilor care și-au dedicat viața copiilor, îndemnându-i să muncească, alături de autorități, pentru a restabili prestigiul profesiei. În context, șefa statului anunță că a semnat un decret prin care a conferit distincții de stat pentru 30 de cadre didactice din toată țara.

„Astăzi, de Ziua Profesorului, țin să le mulțumesc tuturor dascălilor care și-au dedicat viața copiilor, care cultivă excelența și care, prin propriul exemplu, îi învață pe tinerii noștri să fie exigenți față de ei înșiși, dar și față de cei din jur. Ei sunt cei care își învață discipolii să fie onești, uniți și solidari, să respecte munca și să-și iubească țara, și prin asta modelează viitorul Moldovei”, a scris șefa statului.

„Dragi profesori, vă îndemn să muncim, cot la cot, pentru a restabili prestigiul profesiei și pentru a reconstrui autoritatea morală și intelectuală a profesorului în societatea noastră. Vă încurajez, pe fiecare, să vă pregătiți urmași destoinici și să lăsați în sala de clasă discipoli pe care i-ați ajutat să devină profesori buni. Eu cred cu tărie în puterea educației și în puterea transformațională a profesorului. Vă urez succes și vă aștept să reușim împreună”, se mai arată în mesajul postat de președintă.

În mesajul postat, președinta țării anunță că, cu prilejul sărbătorii de astăzi, a semnat un decret prin care a conferit distincții de stat pentru 30 de cadre didactice din toată țara. „Ne exprimăm, și pe această cale, toată recunoștința și aprecierea noastră. La mulți ani, dragi profesori!”.

Astăzi, 5 octombrie, întreaga comunitate mondială marchează Ziua Internațională a Profesorului, sărbătoare instituită de UNESCO pentru a aprecia cadrele didactice din întreaga lume.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova activează puțin peste 47.500 cadre didactice. Marea majoritate, 85,9 la sută, sunt femei și doar 14,1% – bărbați. Lunar, cadrele didactice ridică un salariu de aproximativ 7.440 lei sau 81,6% față de salariul mediu pe economie. Datele statistice arată că în instituțiile de învățământ din țară predomină cadrele didactice cu vârsta de 60 de ani și mai mult (20,1%) – număr care este în creștere în ultimii ani. Pe de altă parte, tot mai puțini tineri aleg să profeseze în domeniu. Conform BNS, doar 8,7% din numărul total de cadre didactice au vârsta de 30 de ani și mai puțin, cifra fiind în descreștere în 2021, față de 2020.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: