Pe urmele președintelui
Cum poți zbura spre Maldive la preț ca pentru Turcia
Informația despre odihna președintelui Igor Dodon, care a apărut în presă, a devenit motiv pentru discuții aprinse în rețelele sociale. Printre destinațiile de odihnă ale familiei Dodon din ultimii zee ani au fost și Insulele Maldive, considerate ca fiind una dintre cele mai costisitoare destinații turistice din lume. NM a întocmit o instrucțiune, cum ați putea să vă odihniți în Maldive la preț ca pentru Turcia.

Apropo. Prin acest articol, NewsMaker lansează un nou proiect despre călătorii, #Nmtravel. Începând cu săptămâna viitoare, în fiecare sâmbătă, noi vom publica oferte de bilete de avion ieftine din Chișinău și din cele mai apropiate aeroporturi și alte oferte avantajoase pentru călătorii și agrement. De asemenea, vom continua să vă oferim idei și să vă relatăm despre oportunitățile unei călătorii ieftine, dar interesante.

Să zburăm!

Vă avertizăm din start: în Maldive, puteți să vă odihniți cu bani puțini, însă pentru aceasta, va trebui să depuneți niște eforturi. Pentru că atunci când cumpărați un bilet de călătorie de la o agenție de turism, operatorul turistic face totul pentru voi: avionul, transferul până la hotel etc. Dacă doriți să reduceți cheltuielile la minimum, va trebui să faceți toate acestea cu propriile forțe.

La început, totul pare foarte complicat, însă, după ce apare experiența planificării independente a călătoriilor, puteți să faceți față acestei încercări fără probleme, iar economia și impresiile merită timpul și eforturile depuse.
Biletele și zborul
Una dintre cele mai costisitoare și mai dificile etape ale călătoriei individuale ar putea fi procurarea biletelor de avion. Trebuie să știți din start că, cel mai probabil, nu veți zbura din Chișinău și nici măcar din Iași sau Odessa.
Prețul mediu al biletelor spre Maldive din Chișinău sau din aeroporturile vecine este de aproximativ 750-800 de euro în ambele direcții pentru o persoană. Aceste cheltuieli însă pot fi reduse în jumătate.
Marile companii aeriene pot avea promoții pe care ar trebui să le urmăriți. De exemplu, anul trecut, un bilet Kiev – Male (capitala Maldive) putea fi procurat cu 450 de euro în ambele direcții. Alți 30 de euro vă va costa călătoria cu autobuzul din Chișinău până la Kiev și înapoi.

Și anul acesta pot fi găsite bilete Kiev – Male mai ieftine decât prețul standard: de exemplu, în timp ce scriam acest articol, au fost bilete pentru luna martie cu 509 euro în ambele direcții. Prețul este foarte avantajos pentru zborurile cu o durată de 10 ore, pentru o distanță de câteva mii de kilometri, care sunt efectuate de marile companii aeriene (prețul include bagajul, alimentația etc.).

O altă variantă e să găsiți curse ieftine spre Maldive din orașele europene în care se poate ajunge prin operatorii low-cost. De exemplu, acum, din orașul italian Milano spre Male, pot fi găsite bilete la prețul de 450 de euro în ambele direcții, deși încă acum o lună, puteau fi rezervate cu doar 312 – 370 de euro.

Chiar dacă am adăuga la această sumă 100 de euro pentru zborul din Chișinău sau Iași până la Milano și înapoi, prețul zborului spre Maldive oricum ar fi avantajos.

Cel mai bine însă e să așteptați promoțiile: companiile aeriene le organizează sistematic.
Puteți urmări promoțiile pe site-urile specializate sau pe un agregat comod al biletelor de avion, cum ar fi skyskanner sau esky.
Important! Trebuie să aveți posibilitatea de a ajunge cu bani puțini în orașul în care ați găsit bilete ieftine spre Maldive. De exemplu, puteți să ajungeți în vreun oraș din nordul Italiei cu bani puțini: operatorii low-cost din Chișinău și din România efectuează curse încolo. Însă dacă ați găsit bilete ieftine până în Male din Madrid sau Helsinki, toată economisirea va fi „înghițită" de zborul spre aceste orașe. Ofertele ieftine spre diferite țări exotice pot fi găsite și cu o cursă din Londra. Însă dacă nu dețineți pașaport românesc, nu veți reuși nimic. Deși puteți ajunge din Moldova în Marea Britanie repede și cu bani puțini, e dificil să obțineți viza britanică, iar costul ei, cel mai probabil, va fi mai mare decât prețul biletelor de avion din Chișinău spre Londra.

La fel, este important să știți: dacă ceea ce ține de zborul din Kiev totul este simplu – ați urcat în autobuz, ați ajuns la Kiev, iar acolo – și până la aeroport, în cazul zborurilor din alte orașe va trebui să aveți grijă de conexiunile curselor. Și cele două ore tradiționalele pentru conexiune vor fi insuficiente. În primul rând, o cursă ar putea să întârzie, iar în al doilea rând, trecerea vamei ar putea fi reținută pentru încă 1 - 1,5 ore. De asemenea, dacă veți decide să zburați din Milano, țineți cont de faptul că avioanele din Chișinău aterizează într-un aeroport, dar va trebui să zburați spre Maldive din alt aeroport.
Astfel, dacă nu veți economisi timp pentru căutarea ofertelor avantajoase și a conexiunilor, ați putea să cheltuiți pentru zborul până în Maldive și înapoi 400 – 550 de euro pentru o persoană.
Apropo, pentru a merge în Maldive, nu aveți nevoie de viză și nici să vă vaccinați (plecând în unele țări exotice, trebuie să vă vaccinați în prealabil). Dacă însă ați călătorit recent în Africa sau America de Sud, va trebui să vă vaccinați. Acest lucru se poate face în clinicile private din Chișinău.

La trecerea vamei din Maldive, va trebui să completați cartea migrațională, asemănătoare cu cea care trebuia completată acum zece ani, la intrarea în Ucraina.
Alegerea insulei și a hotelului
Dacă ați găsit bilete la un preț avantajos, puteți considera că cele mai mari cheltuieli au rămas în urmă. Rămâne să vă faceți griji în privința cazării și alimentației. Maldive este un stat situat pe aproape 1200 de insule de corali, o parte dintre ele fiind nelocuite.
Din categoria celor locuite fac parte resorturile – insule-hotel în care nu sunt localnici, dar sunt turiști străini și personalul de deservire. Și celebrele „căsuțe" pe apă sunt resorturi. Vacanțele petrecute acolo sunt cu adevărat costisitoare. Prețul unei camere cu două locuri pornește de la 200 de euro pe zi. O cameră de hotel, în care s-a cazat Dodon, costă aproximativ 450 de euro și apropo, acesta nu este nici pe departe cel mai costisitor hotel resort. Cazarea în camera unui astfel de hotel poate ajunge până la 4,5 mii de euro pe zi.

În schimb, pe insulele unde trăiesc localnicii pot fi găsite pensiuni și hoteluri la prețuri accesibile. Prețul unei camere cu două locuri, cu micul dejun inclus, pornește de la 40 de euro pe zi. Cazarea pentru două persoane, pentru o săptămână, costă de la 270 de euro.

Pentru o vacanță economă, este foarte importantă alegerea corectă a insulei. În acest caz, sunt câteva aspecte. Majoritatea operatorilor aerieni internaționali beneficiază de serviciile aeroportului din apropierea orașului Male. Însă unele insule pot fi la distanța de 500 km de Male și puteți ajunge până la ele doar cu avionul. Deci, la costul „drumului" s-ar putea adăuga câteva sute de euro, întrucât zborurile interne din Maldive sunt costisitoare.

De aceea trebuie să alegeți o insulă care se află la cel mult 100 km de Male. Veți putea ajunge până acolo cu un feribot public sau cu un speedboat particular (ceva asemănător cu un microbuz pe apă).
Maldive este o țară musulmană și pe unele insule este interzis scăldatul în bikini. Pentru străini, sunt „bikini beach" și, înainte de a rezerva cazarea, asigurați-vă că acolo este plajă pentru străini.
O descriere bună a insulelor locale, cu informații detaliate despre hoteluri, plaje și restaurante, poate fi găsită aici. Dacă doriți să fie foarte ieftin și aproape de Male, se va potrivi Maafushi. Dacă sunteți în căutarea unui loc izolat, cu plajă mare, alegeți Ukulhas, iar dacă doriți un litoral cu nisip bun și turiști vorbitori de limba rusă ca vecini, atrageți atenție Insulei Thoddoo. Apropo, în diferite clasamente, plaja publică de acolo depășește unele plaje ale insulelor resort de lux.

De obicei, insulele nu sunt mari, pot fi străbătute pe jos în doar 20-30 de minute, de aceea, pentru a obține cât mai multe impresii noi, la fiecare 2-4 zile, puteți schimba insula.
Insula Ukulhas
Astfel, în funcție de hotelul ales, o săptămână petrecută aici vă va costa 270-400 de euro.
Insula Thoddoo
Iar prețurile în hotelurile cu un singur nivel se pot deosebi semnificativ: ele depind de numărul hotelurilor de pe insulă, de distanța lor de Male, de numărul plajelor bune și distracții. De asemenea, prețurile depind de sezon: în Maldive, este mai ieftin să vă odihniți vara, iar cel mai scump – iarna.

P.S. Cele mai ieftine hoteluri sunt în Male. Unele agenții de turism propun și oferte cu cazare inclusă în capitală. Aceasta însă nu este cea mai bună idee. Male este o insulă mică de 2 km pe 3 km, iar populația de aici este de 140 de mii de oameni. În oraș nu sunt plaje bune, nu sunt trotuare pe care ai putea merge normal, iar apa din jurul insulei este poluată.
Transferul dintre insule
Majoritatea aeronavelor internaționale aterizează pe aeroportul Hulhumalé din Maldive, situat la câțiva kilometri de Male (și Hulhumalé este o insulă). Dacă ați cumpărat o ofertă de lux la un hotel resort, veți fi întâmpinați la aeroport și duși la hotel cu barca sau cu avionul.

Dacă însă vă doriți vacanță în Maldive la preț ca pentru Turcia, algoritmul este un pic altul. Mai întâi trebuie să ajungeți până la insula Male. Feriboturile care unesc Hulhumalé și Male circulă la fiecare 10-15 minute, iar prețul unui bilet este de aproape 1 dolar.
Din Male puteți ajunge pe insula de care aveți nevoie cu un feribot public sau cu un speedboat. Feribotul circulă o dată pe zi sau peste o zi și biletul costă aproape 2 dolari.
Dacă intenționați să ajungeți cu feribotul până la insula dorită, este important ca el să circule în ziua în care aterizați la Male, dar și să reușiți la el. Orarul feriboturilor este pe acest site. De obicei, locuri libere pe feribot sunt.

Dacă nu reușiți la feribot, rămân speedboat-urile. În comparație cu feriboturile, acestea se deplasează destul de repede și îi transportă pe turiști din capitala Maldivelor pe insule în 30-90 de minute, pot circula de câteva ori pe zi, însă biletele sunt cu mult mai costisitoare – 35-60 de dolari într-o singură direcție. La procurarea biletelor în ambele direcții ar putea fi reduceri. Biletele pot fi rezervate în regim online ori convenind în scris cu hotelul sau pensiunea în care vă veți caza.
Banii
În Maldive sunt acceptate două valute – rupia maldiviană (1 rupie este echivalentul a aproximativ 1,14 lei moldovenești) și dolarii SUA.
Cel mai bine e să schimbați în Male o anumită sumă de bani în rupiile locale. În unele locuri, vi se vor comunica prețurile în rupii, iar în altele – în dolari. De aceea, pentru a nu pierde din cauza diferenței cursului valutar, cel mai bine e să plătiți în valuta în care vi se comunică prețul.

Achitarea în euro sau în alte valute va fi problematică. Cardurile bancare sunt acceptate în funcție de insula pe care vă veți odihni. În unele locuri, ați putea plăti cu ele în orice magazin și restaurant, iar în altele, cardurile nu sunt acceptate deloc. De aceea faceți rezerve de bani cash.
Mâncarea
Situația privind alimentația în Maldive este foarte rea, dacă nu sunteți pe o insulă resort. Acesta este un stat insular nu prea bogat care, practic, importă totul. De aceea mâncarea nu este prea variată, dar costă cam mult.

În magazine puteți găsi tăiței instant, carne conservată ori congelată, conserve de ton, ouă, fructe în sortiment limitat (banane, nuci de cocos, papaya) și legume, dulciuri ieftine și apă gazificată.

În cafenele și restaurante vi se propune, cel mai adesea, orez sau tăiței instant, cu ton sau carne, de asemenea, pește autohton. Prețul bucatelor – de la 3 dolari până la 10 dolari.
Și încă un aspect: întrucât Maldive este un stat musulman, acolo este interzis alcoolul și carnea de porc. Alcoolul nu poate fi importat, însă poate fi procurat doar pe insulele resort.
În funcție de preferințele voastre și alegerea dintre magazine/cafenele/restaurante, pentru alimentația a două persoane va fi nevoie, în medie, de 100-150 de dolari săptămânal.
Distracțiile
Plajele din Maldive sunt gratuite. Printre distracțiile cu plată sunt: pescuitul, snorkelingul (scufundările cu mască și urmărirea peștilor și a altor viețuitoare ale oceanului), scufundările la adâncime, picnicurile pe insulele nelocuite, plecările pe insulele report după alcool. Costul excursiilor variază, în medie, de la 30 de dolari până la 200 de dolari.
În total
Bugetul total pentru o vacanță de o săptămână pentru două persoane va fi de aproape 1600-1700 de euro, din care aproape 1 mie de euro vor fi pentru biletele de avion, 300-350 de euro – pentru cazare, iar restul – pentru alimentație, distracții și transferurile dintre insule.

Firește, acestea nu sunt cele mai scumpe vacanțe pe insulele resort, cu plajă privată, însă, pe de altă parte, se poate compara cu o vacanță într-un hotel de cinci stele din Turcia.
Text: Nicolai Paholinițchi
Prezentare: Cristina Demian
Foto principală: freepik.com
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: