Dobânzile ipotecare pentru Prima Casă au crescut de 1,5 ori. Ce se va întâmpla dacă nu poți plăti rata lunară?
Full Article 6 minutes read

Dobânzile ipotecare pentru Prima Casă au crescut de 1,5 ori. Ce se va întâmpla dacă nu poți plăti rata lunară?

De la 1 iulie, dobânzile ipotecare au crescut de 1,5 ori în Republica Moldova, inclusiv cele din cadrul programului de stat ipotecar preferențial „Prima Casă”. În timp ce Guvernul promite să vină cu soluții pentru beneficiarii de credite accesate prin programul „Prima Casă”, fostul prim-ministru al țării, Ion Chicu, vine cu o soluție: reducerea marjei bancare la creditele „Prima Casă” de la 3% la 1%, scrie NM.

Cum au crescut ratele

De la 1 iulie, dobânzile la creditele ipotecare au crescut semnificativ în Republica Moldova. Judecând după informațiile de pe site-ul bancamea.md, dacă în iunie dobânda ipotecară bancară era în medie de 9-10% pe an, atunci în iulie unele bănci o ridicau la 13%-16% pe an, iar dobânda efectivă poate ajunge chiar și la 18% -19,89%.

Rata la împrumuturile programului de stat ipotecar preferențial „Prima Casă” a crescut și mai mult: de la o medie de 8% pe an la 12,8% – 15,5% în diferite bănci (date de la calculatoarele online de pe site-urile băncilor participante la program).

Dobânzile ipotecare au fost majorate după ce Banca Națională a majorat din nou dobânda de bază (până la 18,5%), fapt care a dus la majorarea ratei medii de depozit de la 4,12% la 9,47%, luată drept dobândă de bază în cadrul programului „Prima Casă”. Rata ipotecară generală a Prima Casă se calculează astfel: la rata de bază (rata medie la depozite) se adaugă marja băncilor de 3% și comisionul.

Ce a promis Guvernul?

Autoritățile au promis deja asistență participanților la programul Prima Casă. Cu toate acestea, în ce va consta exact această asistență nu se știe încă. „Acum ei dezvoltă un program țintit de asistență și compensare. În limita fondurilor disponibile”, a declarat recent Dumitru Alaiba, șeful Comisiei Economice Parlamentare, deputat al Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Potrivit lui, familiile tinere și cetățenii cu venituri mici care și-au cumpărat locuințe în cadrul programului „Prima Casă” vor primi compensații.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, spunea la sfârșitul săptămânii trecute că Ministerul Economiei se ocupă de problema majorării ratelor la creditele Prima Casă, care ar trebui să prezinte o decizie în trei săptămâni.

„Programul „Prima Casă” este un program ipotecar pe termen lung. Cei care au stat la baza acestui program trebuiau să explice beneficiarilor despre riscurile creșterii dobânzilor pe perioadă lungă. În același timp, Guvernul analizează mai multe opțiuni pentru a fi alături de acești oameni. În primul rând este vorba despre analiza posibilității reducerii marjei bancare pentru a reduce mărimea dobânzii. La fel, analizăm creșterea compensațiilor care vor fi oferite pentru cei vulnerabili”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Între timp, pe site-ul Cancelariei de Stat a apărut un proiect de modificare a Legii Prima Casă, care prevede limitarea creșterii ratelor cu cel mult 4% pe șase luni și cu cel mult 6% pe an.

Cum va afecta acest lucru piața imobiliară?

Directorul agenției Nika Imobil, Petr Oleinic, consideră că creșterea tarifelor va afecta accesibilitatea locuințelor, dar prețurile nu vor scădea. „Prețurile nu pot scădea din cauza inflației mari și a prețurilor în creștere la materialele de construcție”, a spus Oleinic.

În opinia sa, creșterea ratelor pur și simplu va „ucide programul Prima Casă”. „Oricum, nu era foarte atrăgător. Condițiile acestei ipoteci au început să se deterioreze anul trecut și nu este deosebit de profitabil pentru bănci să lucreze cu ea. Dar programul a afectat scăderea globală a ratelor ipotecare de pe piață”, a menționat expertul.

Șeful agenției Pro Imobil, Vlad Musteață, crede și el că preturile locuințelor nu se vor schimba, dar cererea și oferta, spune el, vor scădea. „De regulă, ipotecarele sunt luate pentru locuințe secundare. Apartamentele în clădiri noi, de regulă, sunt cumpărate cu numerar. Oamenii vând de obicei case secundare pentru a cumpăra într-o clădire nouă. Ca urmare, acest lucru va duce la o scădere a cererii și ofertei. Oamenii nu vor vinde mult activele, dar nici nu vor cumpăra prea mult”, crede Musteață.

Ce se întâmplă dacă un debitor nu plătește un credit ipotecar?

Fostul premier, lider al Partidului Dezvoltarea și Unificarea Moldovei, Ion Chicu, care a fost unul dintre dezvoltatorii programului „Prima Casă”, este sigur că nu există riscuri pentru sistemul bancar în acest caz. „Riscul pentru bănci este zero, pentru că statul garantează jumătate din valoarea activului. Dar există un risc uriaș de neplată, deoarece o creștere cu 60% a plăților împrumutului este o lovitură mare pentru participanții la programul de credit ipotecar. Am făcut o analiză și am aflat că din 8 mii de beneficiari ai programului, aproximativ 4 mii sunt angajați de stat cu un salariu de până la 10 mii de lei. În același timp, plățile ipotecare lunare pot ajunge până la 9.000 de lei”, a explicat Chicu.

Potrivit lui, dacă un participant la „Prima Casă” nu mai poate rambursa împrumutul, procedura este exact aceeași ca în cazul unui împrumut obișnuit: După două-trei luni, băncile scot la vânzare imobile, iar dacă după vânzare nu sunt suficienți bani pentru a închide ipoteca, iau bani din garanțiile statului. În opinia sa, soluția ar putea fi reducerea marjei bancare la creditele „Prima Casă” de la 3% la 1%, cel puțin pentru creditele existente.

***

De menționat că, circa 7,5 mii de persoane datorează băncilor circa 3,8 miliarde de lei – bani accesați în cadrul Programului „Prima Casă”. Dintre aceștia, pentru 3,2 mii debitori suma plăților va crește, din 1 iulie, cu 1,5-2,5 mii lei pe lună, pentru 1,3 mii – cu 1-1,5 mii lei pe lună, pentru 1 mie – cu 2,5-3,5 mii lei, 765 – cu 3-3,5 mii lei, încă 640 – cu 500-1000 lei. Totodată, 534 deținători de credite ipotecare vor majora plățile lunare cu 3,5-4 mii de lei, iar 108 – cu cel mult 500 de lei.

Mai precis, de exemplu, rata lunară pentru un credit ipotecar pe termen lung a unui apartament cu o cameră a crescut de la 2,2 mii lei la 3,5 mii lei. Iar potrivit ex-premierului Ion Chicu, dacă plata lunară a ipotecii a fost de 5,5 mii lei, acum a crescut la 8,5-8,6 mii lei.

Programul de stat „Prima Casă”, reamintim, a fost lansat în 2018. Programul permite tinerilor și familiilor să-și cumpere prima locuință cu un avans minim (5%) și oferă o rată ipotecară mai mică decât media pieței. Pe parcursul celor patru ani de funcționare a programului, aproximativ 8.000 de beneficiari au profitat de el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: