(DOC) Adoptat în lectura a II-a. Moldovenii care revin cu traiul în țară vor putea importa fără taxe o mașină
Full Article 2 minutes read

(DOC) Adoptat în lectura a II-a. Moldovenii care revin cu traiul în țară vor putea importa fără taxe o mașină

Majoritatea parlamentară a susținut în lectura a doua proiectul de lege propus de președinta țării Maia Sandu, care prevede facilități fiscale și vamale pentru cetățenii moldoveni care decis să revină definitiv în țară. Astfel, scutirea de taxa de import pentru un mijloc de transport se va aplica pentru mașinile cu termen de exploatare de până la 9 ani, și nu până la 7 ani, cum s-a aprobat anterior. Totodată, mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 3 ani, și nu de 5 ani, cum s-a stabilit anterior.

Potrivit proiectului de lege, cetățenilor Republicii Moldova li se va permite, la reîntoarcerea permanentă cu traiul în Republica Moldova, importul unui singur mijloc de transport, cu scutire de plata drepturilor de import, la prezentarea documentelor confirmative și cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:

– termenul de exploatare a mijlocului de transport nu este mai mare de 9 ani, din momentul fabricării;
– valoarea în vamă a mijlocului de transport nu depășește 400 000 lei;
– mijlocul de transport nu prezintă defecte şi/sau deteriorări vizibile generate de accidente în traficul rutier sau de forță majoră;
– mijlocul de transport nu este destinat activității comerciale sau de producție pentru cel puțin 3 ani.

De asemenea, se va permite aducerea în țară a bunurilor de uz strict personal, la fel, fără plata drepturilor de import. Cetățenii din diaspora vor putea începe să depună cereri începând cu 1 octombrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: