DOC ANI a verificat averea deputatului socialist Bogdan Țîrdea. Ce spune Autoritatea după doi ani de control 
Full Article 3 minutes read

DOC ANI a verificat averea deputatului socialist Bogdan Țîrdea. Ce spune Autoritatea după doi ani de control 

În urma unui control al averii și intereselor personale în privința deputatului socialist Bogdan Țîrdea, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) spune că nu a constatat o diferență substanțială între veniturile și cheltuielile subiectului. Astfel, s-a luat decizia de a înceta procedura de control, care a durat doi ani. 

Sesizarea la ANI în privința lui Țîrdea a fost înregistrată la 17 iunie 2020. Reprezentanții Autorității menționează că verificările au fost efectuate pentru perioada 09.12.2014 – 25.06.2020.

Autoritatea mai precizează că sesizarea a fost depusă în urma unei anchete jurnalistice, unde se menționa că „se conturează o bănuială rezonabilă potrivit căreia averea deputatului politolog cu automobile scumpe și imobil cu destinație locativă în capitală, dar cu venituri oficiale de câteva ii lei lunar depășesc cu certitudine și în mod substanțial valoarea veniturilor realizate”.

În urma controlului, ANI declară că nu s-a constatat că averea și interesele personale ale deputatului nu au fost declarate în mod corespunzător.

Autoritatea mai spune că nu s-a constatat și că între averea dobândită de către Bogdan Țîrdea și membrii familiei acestuia, pe parcursul exercitării calității de subiect al declarării averii și intereselor personale și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă, există o diferență substanțială.

Astfel s-a decis încetarea procedurii de control al averii și al intereselor personale în privința lui Bogdan Țîrdea.

De menționat că ANI a inițiat controlul în urma unui demers depus deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian, care a solicitat Procuraturii Generale și ANI să se autosesizeze pe marginea unei investigației a Ziarului de Gardă.

Potrivit investigației jurnalistice, deputatul Bogdan Țîrdea deține două mașini și imobile ale căror valoare depășește venitul lunar declarat de câteva zeci de mii de lei. Spre exemplu, în octombrie 2014, Țîrdea a indicat în declarațiile pentru 2012 și 2013 că a obținut 30 000 de lei timp de doi ani, adică 1250 lei lunar. În același timp, în declarație figurează două apartamente și două autoturisme, unul dintre care a fost cumpărat în 2013.

De asemenea, în declarație este indicat că Țîrdea a obținut 54 000 de lei în 2014 și a cumpărat un apartament de 378 000 de lei. În 2015, Țîrdea a indicat un venit anual de 255,9 mii de lei. La fel, acesta ar fi donat 91,5 mii de lei Partidului Socialiștilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: