(DOC) Averea unui șef de direcție din cadrul IGP, fin de cununie a lui Cavcaliuc, în atenția ANI. Ce au depistat inspectorii de integritate?
Full Article 3 minutes read

(DOC) Averea unui șef de direcție din cadrul IGP, fin de cununie a lui Cavcaliuc, în atenția ANI. Ce au depistat inspectorii de integritate?

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit o diferență de peste 245 000 lei între veniturile, cheltuielile și averea unui șef de Direcție din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI. Este vorba despre Vladimir Negura, șef al Direcției relații internaționale și asistență externă în cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP). Actul de constatare poate fi contestat în instanță. 

Potrivit sesizării, în anul 2018, Vladimir Negura și soția sa au declarat că dețin un apartament în valoare de circa 70 mii de euro. De asemenea, aceștia au declarat o donație de 100 000 de lei, provenită de la tatăl angajatului IGP. Doi ani mai târziu, în 2020, Vladimir Negura declară în declarația de avere pentru anul precedent o donație în sumă de 20 000 euro de la mama sa. În 2021, acesta a mai declarat o donație de 50 000 euro de la tatăl său. În total, suma donațiilor primite de la părinții săi s-ar ridica la 1 500 000 lei.

În urma analizei veniturilor, cheltuielilor și averii deținute între anii 2012-2022 de către Vladimir Negura și soția sa, a rezultat o diferență de aproape 246 mii de lei.

La rândul său, Vladimir Negura susține că la mijloc ar fi scăpări tehnice, comise în declarațiile sale de avere începând cu anul 2017, întrucât nu ar fi fost informat la serviciu despre aspectele de care trebuie să țină cont.

După rămânerea definitivă a actului de constatare, ANI va sesiza instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate, iar conducerea autorității responsabile de numirea în funcție a persoanei supuse controlului va fi sesizată în vederea încetării raporturilor de muncă sau de serviciu ale acestuia.

De asemenea, aceasta va fi decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor eligibile, pe o perioadă de 3 ani, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Vladimir Negura poate contesta actul de constatare la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile.

Portalul anticorupție.md scria în anul 2015 că Vladimir Negura este unul dintre finii de cununie a ex-șefului adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc. Acesta a obținut într-un singur an gradul de maior, iar apoi pe cel de locotenent colonel de Poliție, conform unor surse citate de reporterii de investigație.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: