DOC Decizia prin care președintele raionului Râșcani a rămas fără apartament de serviciu, atacată la Curtea de Apel
Full Article 3 minutes read

DOC Decizia prin care președintele raionului Râșcani a rămas fără apartament de serviciu, atacată la Curtea de Apel

Judecătoria Drochia a hotărât anularea deciziei Consiliului raional Rîșcani, prin care președintelui raionului, Vasile Secrieru, i-a fost acordată o locuință de serviciu, a cărei reparație a costat chiar mai mult decât prețul locuinței – 268 mii de lei. Contactat de NM, Vasile Secrieru a menționat că decizia a fost deja atacată la Curtea de Apel.

Hotărârea Judecătoriei Drochia a fost publicată pe 15 decembrie 2021. Acțiunea a fost examinată în şedinţă publică în contencios administrativ a Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat către Consiliul raional Rîșcani, persoană terță Vasile Secrieru. Acesta nu a participat la ședința de judecată.

Instanța a decis să admită anularea Deciziei Consiliului raional Rîșcani nr.01/12 din 22.01.2021 cu privire la acordarea locuinței de serviciu, proprietate publică a Consiliului raional Rîșcani.

„De admis integral acţiunea. De anulat Decizia Consiliului raional Rîșcani nr.01/12 din 22.01.2021 ,,Cu privire la acordarea locuinței de serviciu, proprietate publică a Consiliului raional Rîșcani”, se arată în decizie.

Hotărîrea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bălţi în termen de 30 zile de la data pronunţării. Contactat de NM, Vasile Secrieru a precizat că acest lucru s-a și întâmplat. Mai mult, președintele raionului Râșcani a remarcat că decizia Consiliului raional a fost contestată după expirarea termenului prevăzut de lege.

„Cu regret, instanța nu a ținut cont de tardivitate”, a menționat Vasile Secrieru.

În martie 2021, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian l-a acuzat pe Vasile Secrieru că a obținut un apartament din bani publici. Deputatul PAS a publicat o decizie a Consiliului raional Râșcani prin care președintelui raionului i-a fost acordată suma de 265 mii de lei, pentru achiziționarea unui spațiu locativ. Mai mult, acesta ar fi primit alți 268 mii de lei pentru reparația locuinței, iar ulterior a semnat un contract de locațiune prin care și-a oferit lui însuși apartamentul. Parlamentarul a anunțat pe pagina sa de Facebook că a sesizat Autoritatea Națională de Integritate, Procuratura și Cancelaria de Stat.

La rîndul său, președintele raionului Râșcani Vasile Secrieru a venit cu o reacție pe Facebook. „Au început atacul mediatic asupra mea. Mereu am stimat și apreciat oamenii profesioniști și specialiști în domeniu, care operează cu cifre și date veridice. Precum se spune în popor, “pădure fără uscăciuni nu există”, mai ales dacă e de specie moale. Iată că, dacă în Parlament totul este la
nivel, unii deputați își mai caută de lucru prin a defăima, manipula și duce în eroare opinia publică”, a scris Vasile Secrieru.

Acesta a publicat o altă decizie a Consiliului raional Râșcani, care prevede că Igor Culic, vicepreședintele raionului, a fost împuternicit să încheie contractul de locațiune a locuinței respective. Potrivit bazei de date cadastrale, locuința figurează drept „odaie în cămin” și are suprafața de 43,5 metri pătrați.

În luna iunie 2021, portalui RISE Moldova a publicat o investigație despre acest subiect. Astfel, în decembrie 2020, fără a organiza vreo licitație publică, contractul de cumpărare a unui apartament de 43,5 metri pătrați ar fi fost semnat de însuși președintele raionului Rîșcani, cel căruia îi și era destinată locuința. Pe 17 decembrie 2020, a doua zi după procurarea apartamentului, la fel, fără organizarea unei licitații publice, Secrieru contractează o firmă care să-l repare. Valoarea contractului – aproape 268 de mii de lei, mai mult cu trei mii de lei decât prețul apartamentului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: