(DOC) Din 1 aprilie, ar putea crește tariful la energia electrică
Full Article 2 minutes read

(DOC) Din 1 aprilie, ar putea crește tariful la energia electrică

Din 1 aprilie, în Republica Moldova ar putea crește tariful la energia electrică. Consumatorii Premier Energy ar putea fi nevoiți să achite 2,17 lei pentru kWh. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat pe site solicitările companiei. Acestea urmează a fi dezbătute în ședință.

Astfel, din 1 aprilie, pentru consumatorii Premier Energy, tariful pentru energia electrică ar putea crește de la 1,51 la 2.17 lei pentru kWh. În cazul consumatorilor FEE Nord – de la 2,08 la 2,51 lei.

Despre eventualitatea majorării tarifului pentru energia electrică se discută din luna februarie. Din cauza stării de urgență, autoritățile au amânat cu o lună subiectul revizuirii tarifului.

„Am suspendat procedura de revizuire a tarifelor la energia electrică timp de o lună, când Ministerul Muncii și Protecției Sociale va elabora un program de compensare țintită a cheltuielilor la energia electrică pentru populația social vulnerabilă”, a declarat Natalia Gavrilița pe 25 februarie.

***

Pe 3 februarie, parlamentul a votat legea care prevede introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică.

Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Potrivit contractului de achiziție, Chișinăul cumpără energie electrică la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Contractul este valabil până la 1 aprilie 2022.

În cadrul unei emisiuni televizate din 8 martie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că, în contextul războiului din Ucraina, există o imprevizibilitate a livrărilor de gaze, iar din acest motiv Cuciurganul refuză să semneze contractul de prelungire cu încă un an.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: