DOC Din rezoluția adoptată de Parlamentul European cu privire la R. Moldova a fost exclus embargoul asupra gazului rusesc
Full Article 2 minutes read

DOC Din rezoluția adoptată de Parlamentul European cu privire la R. Moldova a fost exclus embargoul asupra gazului rusesc

Parlamentul European a adoptat pe 5 mai o rezoluție, prin care se solicită ca Republicii Moldova să îi fie oferit statutul de stat-candidat la aderarea la UE. Una dintre prevederile documentului prevede crearea unei uniuni energetice și achiziționarea gazului natural prin intermediul unei platforme, care să fie accesibilă inclusiv pentru Moldova.

Parlamentul European îndeamnă țările-membre să achiziționeze împreună gaz natural, gaz lichefiat și hidrogen prin intermediul unei platforme comune, care să fie accesibilă pentru țările din Balcanii de Vest și cele trei țări-asociate din Parteneriatul Estic. Parlamentul European reiterează în acest context îndemnul spre cearea unei uniuni cu privire la gaz. De asemenea, Parlamentul European îndeamnă autoritățile Moldovei și cele ale Comisiei Europene să dea o apreciere clară a necesităților Moldovei în ceea ce privește depozitele de gaz pentru perioada următoare”, se arată la punctul 19 al textului final al rezoluției.

De menționat că unele surse mass media din Republica Moldova au publicat una dintre variantele rezoluției, în care Parlamentul European solicita Chișinăului să se alăture embargoului cu privire la gazul rusesc. După adoptarea amendamentelor, această prevedere a fost eliminată din textul final.

Potrivit legislației europene, rezoluțiile adoptate de Parlamentul European nu au efecte juridice și poartă un caracter de recomandare.

În prezent, Republica Moldova achiziționează gaz natural de la concernul Gazprom. Concernul rus pretinde de la Chișinău achitarea unei datorii istorice care se ridică la peste 700 milioane de dolari. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent. Rezultatele auditului urmau să fie prezentate până la 1 mai, însă acesta nici măcar nu a început. În conformitate cu acordul încheiat anul trecut, Gazprom poate suspenda în orice moment R. Moldova livrările de gaz, din cauza nerespectării acestei clauze.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: