(DOC) Dorin Damir, achitat în dosarul de șantaj: „Faptele imputate inculpatului nu întrunesc elementele infracțiunii”
Full Article 2 minutes read

(DOC) Dorin Damir, achitat în dosarul de șantaj: „Faptele imputate inculpatului nu întrunesc elementele infracțiunii”

Finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, a fost achitat în dosarul de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției, în privința conducătorului unei agenții imobiliare.

O decizie în acest sens a fost luat pe 21 decembrie 2022, dar publicată pe 31 ianuarie 2023. Decizia a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Instanța a decis că „faptele imputate inculpatului Dorin Damir nu întrunesc elementele infracțiunii prevăzută de art. 189 alin.(1) Cod penal – șantajul, adică cererea de a săvârși alte acțiuni cu caracter patrimonial, amenințând cu violență persoana și rudele acesteia, precum și a infracțiunii prevăzută de art. art. 303 alin.(2) Cod penal – amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, adică amestecul, sub orice formă, în activitatea organelor de urmărire penală”.

„Motive pentru care instanța va achita inculpatul pe ambele capete de învinuire”, se mai arată în decizie.

În noiembrie 20221, PCCOCS a trimis în judecată dosarul de învinuire al președintelui asociației FEA în comiterea infracțiunilor de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției, în privința conducătorului unei agenții imobiliare.

În cadrul urmăririi penale efectuate de comun cu ofițerii SIS, procurorii PCCOCS declarau că au examinat sesizarea avocatului conducătorului agenției imobiliare, precum și alte probe în acest sens, care relevă caracterul penal al faptelor inculpatului. Mai exact, acesta avea calitatea de învinuit într-o cauză penală, în care victimei îi era recunoscută cauzarea de către inculpat a unui prejudiciu material.

„În scopul eludării răspunderii penale, acesta a apelat la metode ilegale. Astfel, acesta a șantajat victima prin intermediul avocatului, cu amenințări de răfuială fizică împotriva sa și a familiei acesteia, în stilul anilor ’90, pentru ca să-și retragă plângerea și pretențiile. Totodată, prin aceste acțiuni de șantaj au fost comise fapte de natură să împiedice cercetarea obiectivă a cauzei penale vizate, pentru a opri deferirea acesteia justiției”, menționa PCCOCS.

De menționat că procurorii nu au precizat numele companiei imobiliare vizate. Conform surselor NM, este vorba despre directorul Proimobil Vlad Musteață. În vara anului 2021, acesta a dezvăluit că a fost amenințat în repetate rânduri cu răfuiala fizică de către Dorin Damir.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: