(DOC) Energie electrică mai ieftină. Premier Energy și FEE Nord au expediat ANRE-ului cererile de ajustare a tarifelor
Full Article 2 minutes read

(DOC) Energie electrică mai ieftină. Premier Energy și FEE Nord au expediat ANRE-ului cererile de ajustare a tarifelor

Premier Energy și FEE Nord au expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cererile de ajustare a tarifelor pentru energia electrică. Aceștia propun un tarif de 4,62 lei/kWh, cu circa 1 leu și 29 de bani mai puțin decât tariful actual și, respectiv, de 5,35 lei/ kWh, adică cu 25 de bani mai puțin decât tariful în vigoare.

UPDATE Ședința ANRE va avea avea loc astăzi, la ora 16:30.

Amintim că ultima majorare a tarifului la energia electrică a fost aprobată pe 30 noiembrie. În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru energia electrică 5,91 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 5,6 lei/kWh.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară.

Ulterior, Andrei Spînu a anunțat că SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrală de la Cuciurgan) pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. Cât despre cantitatea de energie electrică procurată de la MGRES, pentru decembrie, aceasta va constitui aproximativ 204 mii MW, la un preț de 73 de dolari.

Pe 5 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că ANRE va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice în contextul obligației de serviciu public pentru ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, cu aplicarea acestora începând cu data de adoptării deciziei de către consiliului de administrație al ANRE.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: