(DOC) Ex-deputatul Vladimir Vitiuc riscă să rămână fără avere nejustificată în sumă de peste jumătate de milion de lei
Full Article 3 minutes read

(DOC) Ex-deputatul Vladimir Vitiuc riscă să rămână fără avere nejustificată în sumă de peste jumătate de milion de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în rezultatul unui control al averii inițiat în martie 2020, a emis un act de constatare în privința fostului deputat al Partidului „ȘOR” în Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc, care nu a reușit să justifice proveniența a sumei totale de 2 947 659 lei.

Potrivit ANI, inspectorul de integritate a identificat prezența diferenței vădite de 2 268 248 lei, generată în perioada 09.12.2014–31.07.2016 de procurarea unui autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85 250 euro și de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În cadrul controlului s-a constatat și prezența unei diferențe substanțiale de 679 411 lei, generată în perioada 01.08.2016–11.03.2020 de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În baza prevederilor legale, Autoritatea declară că este în drept să depună o cerere în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate doar a sumei de 679 411 lei.

Fostul deputat, mai declară sursa, a fost constatat și cu încălcări la capitolul declararea corectă și completă a averii și a intereselor personale, motiv pentru care urmează a fi sesizat și organul penal.

„Subiectul supus controlului nu a declarat veniturile de peste 600 mii sub formă de depunere a mijloacelor bănești în numerar, două bunuri imobile locative deținute cu drept de abitație și folosință în perioada 2016-2020, autoturismul de model Land Rover Range Rover și calitățile de co-fondator al unor societăți cu răspundere limitată deținute de subiectul controlului până 11.12.2017 și respectiv 13.04.2018″, spun reprezentanții ANI.

Cei de la Autoritate mai declară că Vitiuc a inclus date eronate despre active financiare disponibile în numerar ce nu face obiectul depunerilor în instituții financiare, inclusiv la data depunerii declarațiilor de avere pentru anii 2016 – 2019.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, averea nejustificată va fi confiscată, iar subiectului i se aplica interdicția de a exercita funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, având și obligația de a depune declarațiile rectificate, corectând omisiunile și erorile admise.

Actul emis este al 27-lea act de constatare în care inspectorii de integritate au identificat diferențe vădite sau substanțiale și al 23-lea caz prin care se va solicita confiscarea averii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: