DOC FEE-Nord cere majorarea tarifului pentru energie electrică de la 2,08 lei per kV/oră până la 3,06 lei per kV/oră
Full Article 2 minutes read

DOC FEE-Nord cere majorarea tarifului pentru energie electrică de la 2,08 lei per kV/oră până la 3,06 lei per kV/oră

Furnizorul de energie electrică FEE-Nord solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe majorarea tarifului de la 2,08 lei per kV/oră până la 3,06 lei per kV/oră. Compania prognozează pentru anul 2022 un preț de achiziție de 1,89 lei per kV/oră sau cu $100 mai mult pentru mV. În prezent, energia electrică este cumpărată cu $53,5. 

Potrivit furnizorului, calculele prețurilor reglementate au fost efectuate în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale, iar acestea au fost determinate de:
1. Volumul de energie electrică prognozat și costul energiei electrice reieșind din contractele existente încheiate cu producătorii/furnizorii de energie electrică și evoluția prețului de tranzacționare a energiei electrice.

2. Cheltuielile suportate de Furnizor pentru achitarea serviciului de transport și distribuție a energiei electrice, conform tarifului existent.

3. Costurile și cheltuielile strict necesare pentru desfășurarea activității reglementate de furnizare a energiei electrice actualizate reieșind din indicele prețurilor de consum din Republica Moldova, indicele de modificare a numărului locurilor de consum ale consumatorilor finali deserviți și indicele prețurilor de consum al SUA.

4. Devierile tarifare formate în anul 2021.

De asemenea, ANRE a publicat solicitarea Moldovagaz, cu privire la majorarea tarifului pentru consumatorii finali. Astfel, acesta s-ar putea majora cu 41%, până la 14,44 lei (fără TVA). În document este indicată suma de $620 pentru 1000m3, la un curs al dolarului de 18,33 lei.

Anterior, „Premier Energy” S.R.L, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, a solicitat ANRE să aprobe tarife noi în anul 2022. Mai exact, consumatorii ar urma să plătească 2,79 lei pentru un kWh, în loc de 1,51 de lei/kWh, cât era până acum. Noile prețuri ar urma să fie aplicate nu mai târziu de 1 februarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: